->
KÜLTÜR İNCELEMESİ
Alınan balgam örneğinin üretildiği be-siyeri kültür ortamı olarak adlandılır. Burada mikropların üremesi balgamda bulunacak hastalık etkenlerine ilişkin yararlı bilgi verebilir.
Solunum yolu ya da akciğer iltihabı söz konusu olduğunda, balgamda etken mikroplar üretilmişst> bu mikropların hangi antibiyotiklere duyarlı olduğunu saptamak amacıyla antibiyogram yapılır.
Bu işlemde balgamın bakteriyolojik incelemesinin hangi koşullarda tanıya yararlı olabileceğini ayırt etmek önemlidir. Akciğer iltihaplarında kan kültürü daha doğru sonuç verebilir. Balgamın çıkış yolu, hastalık etkeni olmayan mikropların da karışmasına yol açtığından bakteriyolojik incelemenin işlevselliğini azaltır. l *’
Akciğer enfeksiyonlarına yol açan mikropların araştırılması sırasında, ilgili kişinin evde mi, yoksa hastanede mi bulunduğu Önemlidir
Çünkü bakteri türleri içinde bulunulan ortama göre değişir. Ayrıca insanlarda en sık hastalığa yol açan mikroorganizmalar göz önüne alınmalıdır.
Mikropların sayısı da önemlidir. Bir bakteri türünün hastalık etkeni olabilmesi için, bir birim balgam örneğinde belirli bîr sayının üstünde olması gerekir. Balgamda bakteri sayımı, Örneğin alınmasından sonra en çok bir saat içinde yapılmalıdır. Zamanla başka bakteriler balgamda üreyebildi-ğinden yanlış sonuçlara yol açabilir. Aynca Haemofilus gibi bazı mikroorganizmalar balgamda en fazla 1-2 saat yaşar.
Balgam verem, akciğer iltihabı, bazı kronik solunum yolu iltihaplan, pnö-mokoklar, Haemophilus influenzae, Corynebacterium diphteriae gibi hastalık etkenlerini içerebilen bir salgıdır. Bazen normal koşullarda solunum yollarında bulunan mikrokoklar, streptokoklar gibi mikroorganizmalar da hastalık etkenine dönüşebilir.
Balgamda virüs araştırması son derece zor bir işlemdir. Yalnız viroloji konusunda üst düzeyde uzmanlaşmış laboratuvarlarda yapılabilir. Bu işleme
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.