->
Protein alımına bağlı olarak ürik asit değerlerinde artış gözlenebiliyor.
Günlük hayatımızda her şeyde olduğu gibi et tüketiminde de abartıya kaçmamak gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin, et ve tatlı tüketiminin çok fazla olduğu Kurban Bayramında et tüketiminin vücuda verdiği başlıca zararları şöyle özetliyor: Fazla et yemekten dolayı kan kolesterol değerleri artıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin, Kurban Bayramında özellikle de kısıtlı et tüketmesi gereken kalp, yüksek tansiyon ve şeker hastalarını günde iki köfteyi geçmeyecek kadar yağsız et tüketmeleri konusunda uyarırken, günlük et tüketimi fazla kişilere de bayram için sağlıklarını koruyacak 10 öneride bulunuyor. Et Yüzünden Hastalanmamak İçin 10 Öneri
Kurban Bayramı et yeme açısından biraz ölçünün kaçırıldığı günlere dönüşüyor
Özellikle kalp damar hastaları ve gut hastaları bu durumdan daha çok etkileniyor.
Et Yeyin, Ama Sağlığınızdan Da Olmayın!
Et yemek ve pişirmekten kaynaklanan zararlı etkileri azaltmak için bizlere de bazı görevler düşüyor. Kalp, hipertansiyon, şeker gibi hastalıkları olanların yanı sıra sağlıklı kişilerin de sağlıklarını kaybetmemeleri için başlıca 10 öneride bulunan Beslenme Uzmanı Dilem İrkin, bu önerilerini şöyle sıralıyor:
1-Kolesterolü yüksek hastalar bayram döneminde sınırlı miktarda et tüketmelidir. Bayram boyunca bir günde doyumluk değil tadımlık olacak miktarda ve etin yağsız kısmından ızgara ya da fırında pişirilmiş olarak 60 gramı geçmeyecek miktarda et tüketilebilir.
2- Yanında mutlaka sebze yemeği ya da salata tüketmeye özen gösterilmelidir.
3- Yeni kesilmiş et en az bir gün dinlendirilmelidir. Eğer hemen tüketilecek olursa et sert ve lezzetsiz olacaktır. Bu da sindirim açısından zararlıdır. Bu nedenle eti bir gün beklettikten sonra zeytinyağı, soğan suyu, süt, kekik, karabiber karışımı baharatlarda bir gece bekletilerek tüketilmelidir.
4-Etin yağlı kısımları ve sakatatlardan mümkün olduğunca kaçınmak gerekir.
5- Mangalda pişirilen etler kanserojen risk taşımaktadır. Eğer mangalda pişirilmek isteniyorsa etin ateşten en az 15 cm uzak olmasına dikkat edilmeli ve ateşin alevli değil kor halinde olmasına dikkat edilmelidir.
6- Etin iç kısmının iyi pişmiş olmasına dikkat edilmelidir. Çiğ et de sağlık açısından sakıncalıdır.
7- Menopozda en büyük risk osteoporoz dediğimiz kemik erimesidir. Fazla et tüketimi kalsiyumun kullanımını azaltarak, kemiklerin kalsiyum kalitesini bozmaktadır.
8- Menopozla birlikte östrojen hormonunun azalmasıyla göbek yağlanmasında artış olmakta bu da kalp damar hastalığı riskini ve kolesterolü artırmaktadır. Bu nedenle et tüketimine dikkat edilmelidir. Haftada iki günü geçmemek kaydıyla ve etin yağsız kısmından tüketilebilir.
9- Etin arkasından çay ve kahve tüketimi demir bağlanmasını bozmakta ve demir alımını azaltarak uzun vadede kansızlığa neden olabilmektedir. Bu nedenle çay ve kahve et yedikten en az bir saat sonra içilmelidir.
10- Demir tüketiminin verimli olması için etin yanında mutlaka sebze ve salata yenilmelidir.
Örnek Mönü:
Sabah
1 dilim (50 gr ) az yağlı beyaz peynir
2 dilim tam buğday ekmeği
Bol miktarda domates salatalık yeşillik
5-8 adet zeytin
Öğle
1 kase çorba (krema ve et suyu tableti kullanılmamalı)
Zeytinyağlı sebze yemeği
Yarım yağlı yoğurt
1-2 dilim tam buğday ekmeği
Ara
2 porsiyon meyve
Akşam
Izgara ya da buğulama balık, salata, 1-2 dilim tam buğday ekmeği
Ya da
Kurubaklagil yemeği
Az yağlı yoğurt
1-2 dilim tam buğday ekmeği
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.