->
Tanju Besler, yaptığı araştırmalarla yıllardır sağlığa zararlı olduğu söylenen margarinin yararlarını ortaya çıkardı. Dr. Besler, mutfaklarda margarine yer açılmasını ve çocuklara margarin yedirilmesini öneriyor…
Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof.
Prof. Dr
Tanju Besler bir tabuyu yıktı ve yıllardır zararlı damgası yiyen margarinin sağlık üzerindeki yararlarını anlattı. Margarin hakkındaki olumsuz söylemlerin çoğunun haksız yere yapıldığını iddia eden Besler, açık açık margarinin sağlıklı olduğunu söyledi. Prof. Beslerin margarinle ilgili çantası doluydu. Bir dizi bilimsel araştırmayı, söylediklerine delil olarak gösterdi. İşte Beslerin; uzmanların sofralarımızdan çıkartmamız konusunda ısrar ettiği margarin hakkında söyledikleri…
VİTAMİN DEPOSUDUR
* Sizce margarin bugüne kadar boşuna mı karalandı? Margarin yeniden sofralarımızda yer almalı mı?
Margarin konusunda yanlış bir algı var. Yıllarca margarinden kaçılmasının nedeni; yanlış inanışlardır. Margarinler sağlıklıdır çünkü margarin bitkisel yağlardan üretilir. Kolesterol ve trans yağ içermez, beslenme çeşitliliğine katkı sağlar. Margarin, Omega 3 ve Omega 6 yağları içerir. Ayrıca margarinde A ve D vitaminleri bulunur. Margarin iyi bir enerji kaynağıdır. Doygunluk hissi oluşturur ve yemeklerin hoşa gitmesine yardımcı olur.
* Biz yağ tüketimine dikkat etmediğimiz için kilo alan bir toplumuz. Margarin yemek yoluyla yağ tüketimini teşvik etmek doğru mu?
Sağlık Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünün hazırladığı Türkiyeye Özgü Beslenme Rehberine göre diyetlerde günlük enerjimizin yüzde 30u yağlardan karşılanıyor. Oysa bu oran Türkiyede yüzde 24 dolayında. Yani bizim yağ ve margarin tüketmekten kaçınmamamız gerekli. Türkiyede kişi başına yılda ortalama 2.2 kilo margarin tüketiliyor. Bu miktar İngilterede 8, Belçikada 26, Singapurda tam 45 kilo. Bu değerlere baktığımızda, gelişmiş ülkeler düzeyinde margarin tüketmemizde hiçbir sakınca olmadığını görüyoruz.
* Gelişmiş ülkelerin çoğunda obezite problemi var. Bu konuda onları örnek almak doğru mu?
Her şeyin fazlası zararlı. Enerjimizin yüzde 35i yağlardan gelmelidir. Beslenmenin ana ilkesi yasaklar değildir. Beslenme içinde tabular yoktur. Margarin de rahatlıkla yenebilir. Beslenme içinde neyi aşırıya kaçırırsanız, o zararlıdır.
139 YILDIR VAR!
* Hayatta hep bir tercih yapmak zorundayız. Sizin önünüze tereyağı, margarin ve zeytinyağı gelse; hangisini tercih edersiniz?
Her konuda olduğu gibi yağlar konusunda da çeşitlilik önemlidir. Bugün gelinen noktada tereyağı mı, margarin mi tartışması aslında yanlış bir tartışmadır. Margarinde trans yağ bulunmuyor. Bu nedenle Harvard Tıp Okulu ve Amerikan Kalp Cemiyeti gibi önemli kuruluşlar tarafından da destekleniyor. Margarin dünyada 139 yıldır tüketiliyor ama bilimsellikle ilgisi olmayan birtakım yorumlar nedeniyle, tüketiciler neye uğradıklarını şaşırıyor. Artık margarinlerde kullanılan teknolojiler sayesinde, margarinin sağlığa yararlarından bile söz edebilmeye başladık. Margarinde kolesterol yoktur. Zeytinyağının içinde ise, margarinde bulunan A ve D vitaminlerini bulamazsınız.
ÇOCUKLARA ÖNERİRİM
* Sizin mutfağınızda margarin bulunur mu? Çocuklarınıza margarin yedirir misiniz?
Benim mutfağıma margarin giriyor çünkü margarine karşı önyargının aslında bilinçsizlikten kaynaklandığını düşünüyorum. Çocuklara da öneririm. Zaten margarin tüketimi düştükçe, kahvaltıdan kaçış da başladı. Çocuklar için sabahları bir bardak süt ve bir-iki ekmek diliminin üzerine sürülmüş margarin ve el yapımı reçelden daha sağlıklı bir kahvaltı düşünemiyorum. Çocuklarımız sabahları 8-10 gram margarin yiyebilirler.
* Kalp doktorları hastalarını margarin yememe konusunda uyarıyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Kardiyologlara bir sunum yaptık ve gördük ki margarinin içinde trans yağ bulunduğunu düşündükleri için böyle davranıyorlar. Ege Üniversitesi bu konuyu araştırdı. Margarinin içinde hiç trans yağ bulunmuyor. Margarin bitkisel yağlardan üretiliyor ve kolesterol içermiyor.
Bir önceki Sünnet cinsel hastalıkları azaltıyor başlıklı konumuzda AIDS hastalığı, cinsel hastalıklar ve enfeksiyon riski hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.