->
Kadınlık hormonu olan östrojenin menopozla birlikte azalmaya başlaması beyinde glia hücrelerini, immün beyin bariyer sistemini, endorfin benzeri bazı maddelerin salınımını, beyne olan kan akımını etkilediği için hem psikolojik hem de bir takım hastalıkların husule gelmesine sebep olmaktadır. Ancak adet olmadığı için şişkinlik, gerginlik, sinirlilik ve diğer adet görme belirtilerini yaşar. Daha sonraları ise az önce bahsettiğimiz psikolojik belirtiler görülmeye başlar. Sıcak basmaları, huzursuzluk, sinirlilik, sürekli uyuma isteği, motivasyon eksikliği, depresyon, ağlama atakları gibi pek çok psikolojik sorun yaşamanın yanı sıra menopoz döneminde kemikler, kalp ve damar sistemi olumsuz etkilendiği için, bu dönemde ciddi hastalıkların ortaya çıkma riski artıyor.
Menopozun geç belirtileri
Menopoz dönemine giren bir kadın adetten kesildiği için her ay adet dönemine adet görme belirtilerini bir süre yaşamaya devam eder
Menopozun daha ileri evrelerinde görülen belirtilerdir asıl korkutucu olan. Çünkü menopozun geç belirtileri ciddi bir tedavi isteyen hastalıklardır. Uzun dönemde ortaya çıkan menopozun geç belirtileri karşısında bir uzmana başvurmanız tavsiye edilir.
Menopozun geç dönem belirtileri olan kemik ve vasküler sistem problemleri daha çok ciddiye alınmalıdır. Kadınların menopoz dönemine girdikten sonra 10 yıl içerisinde hızlı bir şekilde kemik dokularında azalma görülür. Menopozun geç dönemlerinde ise kemik dokularında azalma olması el bileklerinde, kalça kemiğinde, kaburgalarda ve omurgada kemik kırıkları ortaya çıkar. Kemiklerde kalsiyum eksikliğine bağlı kemik erimesi problemi oluşması menopozun geç dönem belirtileri arasında en korkulanıdır.
Kadınlarda kalp-damar sistemi rahatsızlıklarının ortaya çıkması menopoz döneminden sonra daha da artıyor. Menopozla birlikte azalmaya başlayan östrojenin koruyucu etkisini yitirmesinden dolayı özellikle de kalp krizi geçirme riski ortaya çıkmaktadır. Genetik yatkınlık, kişinin diyabet olması, sigara içmesi, aşırı kilolu olması ve kötü beslenme alışkanlıklarının bulunması, kan lipitlerinin (kolesterolün) yüksek olması, hipertansif olması kalp-damar sistemi hastalıklarını daha çok tetiklemektedir. ayrıca 50-60 yaş aralığında meme kanserinin görülme riski de artıyor.
Bir önceki Emboli Hastalığı Ve Emboli Hastalığı Belirtileri Ve Tedavisi başlıklı konumuzda emboli hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: menopoz belirtileri ve genetik yatkınlık
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.