->
Hücrelerin yanı sıra mikroplar da bulunabilir. • Hücresel parçacıklar – Nötrofil tipi akyuvarlar irinli ya da irinli-mukuslu balgamda bol miktarda ve parçalanmış olarak bulunur. Alyuvarlara, akut akciğer hastalıklarında, özellikle kanlı salgılarda bol miktarda rastlanır. Astım krizlerinde akyuvarların yüzde 60′mdan fazlası eozino-fildir.
MİKROSKOPİK İNCELEME
Mikroskopik inceleme balgamın içerdiği akyuvarları; öbür kan hücrelerini ve epitel hücrelerini; esnek lifler, Cur-schmann spiralleri, Charcot-Leyden kristalleri ve ekinokok çengelleri gibi belirli hastalıklardaki özel oluşumları; Koch basili, pnömokoklar gibi hastalık etkeni mikroorganizmaları belirlemeye yarar.
Mikroskopik incelemede balgam, hücresel parçacıkların karıştığı mukus kütlesi biçiminde görülür
Solunum yolları epi-telinden kopan hücreler de görülebilir. Epitel hücreleri yassı epitel (üst solunum yollan epiteli), silindirik epitel (bronş epiteli) ya da yuvarlak epitel (hava kesecikleri epiteli) tipinde olabilir. Yuvarlak hücreler yağ cisimcikleri ve siyah antrakoz pigmentleri gibi maddeler içerebilir. Antrakoz özellikle kömür tozlarının çok uzun süre solunmasından kaynaklanan, bu nedenle kömür madeni işçilerinde sık görülen bir solunum sistemi hastalığıdır. Ayrıca mitral hastalığını düşündüren pigmentli hücrelerin belirli bir tanı değeri vardır. Söz konusu hücreler hemosiderin cisimcik-leH içeren yuvarlak hücrelerdir. Genellikle mitral hastalığına bağlı olarak akciğerde, kan birikimi sonucunda ortaya çıkarlar.
Mikroskopik muayenede tümör hücrelerine de rastlanabilir. Tümör hücreleri genellikle büyük ve çok çekirdeklidir. m • Özel oluşumlar – Balgamda hastalığa göre değişen bazı özel oluşumlara rastlanır.
– Esnek lifler. Esnek liflerin varlığı akciğer dokusunda yıkıma neden olan verem, akciğer apsesi ve kangren gibi hastalık süreçlerini gösterir.
Taze balgam üzerinde yapılan incelemede esnek lifler büklümlü, çift kon-turlu, uçları sivri ve ışığı güçlü biçimde kıran bir yapı gösterir. Birbirlerine paralel ya da iç içe girmiş biçimde uzayabilirler.
– Charcot-Leyden kristalleri. Astım krizi sırasında ya da krizden sonra balgamda bulunur. Baklava dilimi ya da iki uzun piramit biçiminde renksiz kristallerdir.
– Curschmann spiralleri. Bunlara da astım hastalarının balgamında rastlanır. Çıplak gözle görülebilecek uzunluğa erişebilirler. Ortada ışığı kıran sarmal bir eksenin çevresinde kıvnknış mu-kuslu kılıftan oluşurlar.
– Dittrich tıkaçları. Grimsi ya da sa-4 nmsı gri renkte ve dan tanesi büyüklü-^ günde olan bu tıkaçlar irin parçacıkla-Jf nndan, doku artıklarından ve yağ asit-| lerinin iğne biçimli kristal kümelerin-t den oluşur. İrinli solunum yolu iltihap-
* lannda ve bronşektazilerde (bronş ge-
* nişlemesi) görülür.
– Ekinokok çengelleri. Akciğere ya da bronşa açılmış ekinokok kistlerinin bulunması durumunda rastlanır. Aynca balgamda kist zan parçacıklan vardır. Bunlar kıvnlmış katmanlar biçimindedir. Çengellerin ucu kıvrık, yapışma yerleri güçlüdür.
• Hastalık etkeni mikroorganizmalar
– Koch basili araştırması. Balgamın en yoğun olduğu bölgeden alınan örnek, bu basilin asite ve alkole dirençli olmasından yararlanılarak kolay görülmesini sağlayan Ziehl-Neelsen boyasıyla boyanır.
Koch basili balgamda bulunmazsa, “zenginleştirme” yöntemine başvurulur. Bu yöntemin amacı bol miktarda basili çok küçük bir alanda yoğunlaştır-*maktır. Zenginleştirme yöntemiyle de sonuç alınmazsa, örneği özel besiyerle-rine ekerek ya da deney hayvanına vererek biyolojik araştırma yapılabilir. Balgam mikropsuz tuzlu su eriyiğiyle kanştırılarak kobayın kalçasına enjeksiyonla verilir. Yaklaşık bir ay sonra hayvan Öldürülür. Balgamda mikrop varsa karın ya da kasık lenf bezlerinde iltihaplanma olduğu görülür.
– PnÖmokok, streptokok, stafilokok araştırması. Bu bakteriler solunum yollarının alışılmış mikroorganizmalan olduklarından fazla önem taşımazlar. Mikroskop muayenesinde mantarlara ve spiroketlere rastlanabilir. Ama bunların da tam değeri yoktur.___
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.