->
Bunun sonucu olarak kaburga ya da omur kemiklerinde kendiliğinden kırıklar gelişebilir. Kemiklerin plazmositlerin etkisiyle osteoporoza uğratılmaları sonucu hastalığın geç devrelerinde kandaki kalsiyum miktarında bir artış saptanabilir (hiperkalsemi). Hastahğın geç dönemlerinde plazmositlerin kemik iliğinden kemiğe doğru yayılmaları ve/vaya osteoklastiarın uyarıcı bir enzim Üretmeleri sonucu kemiklerde “Osteopo-roz” gelişmektedir. Osteoporozda kemiklerin yoğunluğu ve mekanik direnci azalmıştır.
MULTİPL MİELOMA: Multipl mieloma, habis tümör hücresi özelliklerini kazanan plazmositlerin kemik iliğini sarmaları ve İmmün globin G (IgG), IgA, IgD, IgE tipinde anormal proteinler ya da Bence Jones proteinlerinin bu plazmositler tarafından aşırı ölçüde hazırlanmasıyla kendini gösteren bir hastalıktır
Multipl mieloma daha çok 50-70 yaşları arasında görülür. Erkeklerde daha sıktır. Hastahğın en erken belirtisi genellikle kemik ağrılarıdır. Kemik ağrısı daha çok belde ya da kaburgalarda ortaya çıkar. Hastalarda infeksiyonlara karşı direnç azalmıştır. Solunum yolları ve idrar yolları infeksiyonları yineleyici özelliktedir. Kemik iliğinin plazmositlerle kaplanması sonucu anemi, lökopeni ve trombositöpeni gelişebilir. Trombosi-topeni kanama eğilimini artırır. Habis tümör hücresi özelliklerini kazanan plazmositlerin hazırladıkları anormal proteinler, pıhtılaşma fak-törleriyle birleşerek onları görevlerinden alıko-yarlar. Bu durum kanama eğiliminin artmasını sağlayan bir başka etken olarak ortaya çıkar. Diş etleri, burun, sindirim kanah ve idrar yollan kanamaları gelişebilir. Hastalarda soğuğa karşı aşırı bir duyarlık gelişir. Hastalık sırasında birtakım sinir sistemi bozuklukları da gelişebilmektedir. Hastalığın tedavisinde melfaian, pred-nizon gibi ilaçlarla . ışın tedavisinden yararlanılmaktadır. Bunlara ek olarak hastanın yeterli bir beslenme rejimine alınması, kemik ağrıları için ağrı kesiciler, infeksiyonlara karşı etkin bir antibiyotik tedavisi uygulanır. Yeterli beslenme, hastaya bol sıvı verilmesi, hareket yapması ve kortizollü ilaçlar, kemiklerdeki osteoporozu azaltır/geciktirir ve kandaki kalsiyum fazlalığını düşürür.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.