->
Özellikle parmağın üst kısmında oluşan sürtünme derinin tahriş olmasına ve kalınlaşmasına yol açar. Cilt, sürtünme ya da baskı sebebi ile belli bir bölgede tahriş hissettiğinde o bölgeyi korumak için nasır oluşturur.
Kalınlaşmış ve sertleşmiş deri çıkıntısı olan nasırlar daha çok parmak altında ya da parmak aralarında, avuç içinde vede ayak bölgesinde görülür. Ayrıca bunyon ya da çekiç parmak olan kişilerde nasır oluşma ihtimali daha fazladır. Bu yazımızda Nasıl Sorununa deyinerek, sileri bilgilendiriyoruz…
Nasır Neden Oluşur?
• Ayak yapısına uygun olmayan ayakkabılar, yüksek topuklu ayakkabılar, dar ve sivri burunlu ayakkabılar, ayağın fazla kemikli olması gibi etkenler nasra yol açar
• Ayaktaki sorunların büyük bir bölümü yanlış ayakkabı giyiminden kaynaklanır. Yanlış ayakkabı tercihi nasır, tırnak batmaları, mantar oluşumu, parmaklarda şekil bozukluklarına yol açabilir.
• Dar ayakkabı giymek ayak baş parmağında kemik deformasyonu, nasır, mantar gibi sorunlara sebebiyet verebilir.
• Sivri burunlu ayakkabılar, başparmak bozukluğu, ayak önü ağrıları, tırnak batmaları, nasırlar ve kalıcı şekil bozukluklarına neden olabilir.
• Çocukluk dönemlerinden başlayarak yapılan yanlış ayakkabı tercihleri zamanla nasır, siğil, tırnak batığı ve mantar gibi sorunlara yol açabilir.
• Özellikle diyabet hastalarının ayak bakımı konusunda dikkatli olmaları gerekir. Kan şekerinin yüksek olması ayak damarlarında hasara neden olarak kan akımını azaltır. Kan akımının azalması ayaklarda nasıra ve yaraya yol açar. Diyabet hastaları, ayaklardaki duyu kaybı sebebiyle, ayaktaki yara, nasır ve ayakkabı vurmasını hissetmezler. Ayakta oluşan bu yaralar ise ayak damarlarında tıkanmalara yol açar. Diyabet hastalarında görülen iyileşmeyen yaralar, tırnaklardaki beslenme bozukluğu, ayakların devamlı soğuk olması, topallama, ayakta renk değişimi gibi durumlar damar tıkanıklığının belirtileridir. Ayaklardaki kapanmayan yaralar zamanla uzuv kayıplarına kadar gidecek ciddi sorunlara neden olabilir.
Nasır Tedavisi Nasıl Yapılır?
• Nasırın tedavisindeki en önemli husus, uygun ayakkabı seçimidir. Nasır ortaya çıktığında önce derinin ilaçla yumuşatılıp ardından ponza taşıyla törpülenmesi rahatlama sağlayabilir. Ancak dar ve sivri burunlu aykakabılar giymek yeniden nasırın oluşmasına neden olur.
• Badem yağı, lanolin veya E vitamini içeren bir kremler nasırın yumuşamasına ve küçülmesinine yardım edebilir.
• Adaçayı ve biberiye, gliserin ve mentol içeren kremler yeni nasırların oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.
• Nasırın sebep olduğu ağrı ve kaşıntıyı gidermek için soğuk kompres uygulanabilir.
• Salisilik asit içeren nasır bantları nasırın belirtilerini gidermekle birlikte tahriş edici zellikleri de olduğu için dikkatli kullanılması gerekir. Salisilik asit bantları sağlıklı cilt dokusuna zarar verebileceği gibi alerjik reaksiyonlara da yol açabilir. Bu yüzden özellikle diyabet ve dolaşım bozukluğu olan kişilerin kendi kendilerini tedavi etmeye çalışmadan önce bir doktora başvurmaları daha doğru olur.
• Nasırlarınızı kesilerek yok edilmeye çalışılması deride kesiklere ve yaraların iltihap kapmasına yol açabilir.
• Nasırın etrafında kırmızılık ya da tahriş oluşmuşsa herhangi birşey kullanmadan hekime danışılması gerekir.
Nasır İçin Bitkisel Çözüm Maranki Hocamızdan Geldi:
Bir önceki Siğil Nedir? Siğilleri Nasıl Geçirebiliriz? başlıklı konumuzda siğil, siğil nedir ve siğil tedavisi hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: nasır nasıl tedavi edilir, ayak altı nasır, ayakta çıkan yaralar, ayak altında cıkan siğil, www ayak nasır yarası için com
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.