->
NEFROTÖC SENDROM: Gerek böbreklerde gerekse vücudun diğer organlarında dokularında gelişen bazı hastalıklar, böbrek glomerüllerini zedeleyip onların çalışmalarını aksatabilirler. îdrar içinde normalin üstünde protein kaybedilir (proteinüri}, kandaki albumin miktarı azalır {hipoalbuminemi), vücutta yaygın ödemler gelişir, kanda lipidler çoğalır {hiperüpe-mi) ve idrarda lipid atıhr (lipidüri). Bu bozuklukların asıl kaynağım, idrardan fazla miktarda protein kaybedilmesi oluşturmaktadır. Yukarıda belirtiğimiz gibi “Proteinüri*’, “Hipoalbuminemi”, “yaygın Ödem”, “Hiperlipemi” ve “Lipidüri” ile özelleşen böbrek kaynaklı bozukluğa “Nefrotik sendromu” denilmektedir. Bu aksaklıklar sonucu vücutta bazı kayıplar-birikim-ler gelişebilir
Nefrotik sendrom teşhisinin konulabilmesi için hastanın idrarı içinde günde en az 3 gr protein kaybetmesi gerekmektedir. Normalde günde 150 mg kadar protein idrar yoluyla kaybedilir. Bilindiği gibi kanda “Albumin” ve “Globulin” olmak üzere başlıca iki çeşit protein bulunur. Normalde 100 mi kanda, 3.5-5.5 gr (°/o 50-60) kadar albumin, 2-3.5 gr (°/o 40-50) kadar da globulin bulunmaktadır. Albumin molekülleri, globulin moleküllerine oranla daha küçüktür. Bu nedenle idrar içinde kaybedilen proteinler gerçekte albuminlerdir. Bu nedenle de kanda bir albumin azlığı, yani “Hipoalbuminemi” gelişir. 100 mi. kandaki albumin miktarı 3.5 gr ‘in altına indiğinde, hipoalbuminemi teşhisi konulabilir.
Vücuttaki albumin karaciğerde üretilmektedir. Nefrotik sendromda idrar içinde fazla miktarda albumin kaybedildiğinden, vücut bunu karşılamak amacıyla karaciğerde albumin üretimini çoğaltır. Albumin üretimi çoğaltılırken, karaciğerdeki özellikle alfa ve beta globulin sentezi de çoğaltılır. Bu globulinler ise daha çok lipoproteinlerdir. Böylece idrarla fazla miktarda albumin kaybı, dolaylı bir yolla lipoprotein sentezini dolayısıyla da kanın lipid miktarını yükseltmiş olur.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.