->
Ramazan ayı boyunca değişen beslenme alışkanlığı çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirdiği gibi hareketsiz bir yaşam süren bireylerin kilo problemleri yaşamalarına da sebep olmaktadır. Bazal metabolizmanın azalması, kan şekerinin düşmesi oruç tutanların tatlıya olan isteklerini artırdığı için, bireyler iftar ve sahur vakitlerinde bol bol tatlı tüketmektedirler. Peki oruç tutarken kilo almamak için ne yapmalı?
Oruç tutarken kilo almanın sebeplerinden biri de tatlıya olan özlemdir. Üstelik birde bunlara Ramazan sonrası gelen bayramda ikram edilen tatlılar eklenince, kilo almamak mümkün değil. Kilo sorunları Ramazan ayı boyunca fiziksel aktiviteden yoksun, iftar ve sahur vakitlerinde beslenmelerine dikkat etmeyen, bulduklarını yiyen ve bilhassa çok iyi çiğnemeden hızlı hızlı tüketen bireyler kilo almaya meyilli kişilerdir
Ramazanda kilo almamak için açlığını daha da uzatan, sahurda iyi beslenmeyen kişiler kesinlikle kilo vereceklerini sanmasınlar. Çünkü bu şekilde aç kalmak sizi zayıflatmaz, aksine sağlığınızı kötü etkileyerek açlıktan ölme paniğine sürükler. Bu sebeple iftardan sahura kadar olan zaman diliminde azar azar ve besinleri iyi çiğneyerek yavaş yavaş yemek yemelisiniz. Uzmanlar 2.5 – 3 saatlik aralıklarla beslenilmeyi önermekteler.
Ramazanda ve ramazan sonrasında kilo almamak için katı margarin, tereyağı, kaymak, krema, mayonez, cipsler, soslar, kuruyemişler gibi enerji değeri yüksek, öte yandan hiçbir besleyici değeri bulunmayan yağlı yiyeceklerden, kızartma ve kavurmadan uzak durulmalı ve Ramazan sonrası beslenmeye daha çok özen gösterilmelidir. Şekerli gıdaları tüketmekten vazgeçemiyorsanız eğer, yapay tatlandırıcı kullanabilirisiniz. Ayrıca bol bol sıvı tüketimi yapmalı ve bilhassa da su içmelisiniz. Posalı gıdaları tüketmeye ağırlık vermeli, spor ve egzersize yönelmelisiniz.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.