->
Tüm canlıların vücudunda sudan sonra en fazla bulunan temel yapı maddeleri olan proteinler, karbon, hidrojen, oksijen ve azot elementlerinden husule gelmekte ve ayrıca kükürt, fosfor gibi elementlerde bulunabilmektedir. Vücutta pek çok amaç için kullanılan proteinlerin yapı taşlarına ise amino asitler denmekte ve canlıların yapısında 20 çeşit amino asit yer almaktadır. Et, süt, yumurta gibi hayvansal gıdalarda, fasulye, nohut ve mercimek gibi baklagillerde bolca protein yer almakta ve bu gıdaların tüketilmesi ile vücutta protein sindirimi başlamaktadır.
Protein sindirimi nasıl olur?
Tüketilen ve içinde protein bulunan besinlere ağızda hiçbir işlem uygulanmamakta, protein içerikli besin mideye ulaştığı zaman sindirimi de başlamaktadır. Protein içeren besin mideye indiği zaman pepsin adı verilen bir enzim tarafından parçalarına ayrılmaktadır
Daha sonra protein parçaları ince bağırsağa geçmekte pankreastan salgılanan tripsin isimli enzimlerin yardımı ile daha küçük parçalara ayrılmaktadır. Daha da küçülen protein parçaları bağırsak iç yüzeyindeki enzimlerin yardımıyla amino asitlere kadar parçalanır ve daha sonra amino asitler bağırsak hücrelerinden emilir. Bu amino asitler kan yoluyla vücudun diğer doku ve organlarına yönlendirilir.
Bir önceki Karın şişkinliği nasıl giderilir? başlıklı konumuzda karın şişkinliği nasıl önlenir hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: proteinlerin sindirimi nerede baslar, proteinlerin sindirimi nerede biter, sütün sindirimi nerede başlar, proteinlerin sindirimi nerede başlar nerede biter, sindirim nerede başlar nerede biter
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.