->
Bu refleks halk arasında en iyi tanınanıdır.
REFLEKSLER: Refleksler, çeşitli uyarılara karşı doğuştan belirlenmiş, öğrenilmemiş yanıtlardır. Vücutta çeşitli refleksler bulunmaktadır.
Herhangi bir refleks yanıtının oluşabilmesi için uyarının algılanması, sinir lifleri aracılığıyla merkezi sinir sistemine taşınması, merkezi anlamda bu uyarının algılanıp ona bir yanıtın hazırlanması, bu yanıtın diğer sinir yolları aracılığıyla uyarıya yanıt verecek organa taşınması ve bu organın da sağlam olması gerekir. Şimdi
beyinciğin merkezi sinir sistemindeki yeri
inceleyeceğimiz refleksin adı “Patella refleksi” dir
Kişi bir sandalye üzerine oturup bacakları ileriye uzatır ya da yüksek bir yere oturup bacaklarını aşağı sarkıtır. Bu sırada kişinin kaslarını kasmaması gerekir. Daha sonra muayene çekiç ya da başka bir sert cisimle yapılır; kişinin diz kapağı kemiğinin hemen altına çok sert olmayan bir darbe indirilir. Patella refleksinin omurilikte düzeyi 2-4 bel sinirleri bölgesidir. Patella refleksi “Derin refleksler” denilen refleks çeşitlerinden biridir. Bir başka derin refleks çeşidi de “Asil refleksi” dir. Derin refleksler kas kirişlerinin, periobstum bazen de eklemlerin uyarılmasıyla -ortaya çıkarlar.
Deri ve mukozaların uyarılmasıyla ortaya çıkan reflekslere ise “Yüzeysel refleksler” denilir. Çeşitli yüzeysel refleksler bulunmaktadır. Biz bunlardan yalnız birini, “Karın derisi yüzeysel refleksi”ni inceleyeceğiz. Karın derisi, çevreden merkeze doğru vücudun dikey eksenine dik olarak sert ve ucu sivri bir cisimle hafifçe çizildiğinde, karın kaslarının refleks olarak kasılmaları sonucu göbeğin uyarılan tarafa doğru kaydığı görülür. Bir diğer refleks grubunu da “Vejetatif refleksler”, “Otonom refleksleri” oluşturmaktadır. Bilindiği gibi otonom sinir sistemi zaten tümüyle refleks olarak çalışmaktadır. Burada bazı vejetatif reflekslerden söz edeceğiz. Okülokardiak refleks: Göz kürelerine parmaklarimızla bastıracak olursak refleks olarak kalp atış sayısı azalır.
Silyospinal refleks: Boyun derisine çimdiklerae gibi ağrılı bir uyarı uyguladığımızda, o taraftaki gözbebeğinin genişlediği görülür.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.