->
Hastalar göğüs kafesinin arkasında yanma (heartburn) şikâyeti ile başvurabilirler. Gastroözefageal reflü hastalığı, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sık görülüyor.
Özefageal reflü sıklıkla yemeklerden sonra olur.
Mide içeriğinin (asidinin) patolojik şekilde mideden özefagusa (yemek borusuna) doğru geri kaçışı, gastroözefageal reflüdür. Bazen yemek borusunun arkasındaki yanmanın yanı sıra ağza gıdalar ve acı su da gelebilir
Ülkemizde yapılan bir çalışmada, toplumun yüzde 20′sinde gastroözefageal reflü hastalığı tespit edildi.
Reflü hastalığı nasıl oluşur?
Gastroözefageal reflü hastalığının semptomlarının (bulgularının) kökeninde, yemek borusunun uzun bir süre, fazla miktarda mide asidik içeriği ile teması yatar. Mide asidik içeriğinin yemek borusu ile uzun süreli teması yemek borusunda hasara yol açar ve bu da yanma hissine sebep olur.
Normal olarak yemek borusunun alt ucunda alt özefagus sfinkteri denilen, kastan oluşmuş kapak benzeri bir yapı bulunur. Bu yapı, asidin yemek borusuna geri kaçmasını önleyerek midede kalmasını sağlar. Reflü hastalığında ise bu sfinkter sık aralıklar ile gevşer ve mide asidik içeriği yemek borusuna geri kaçar.
Tanı koyarken testler gerekli
Doktorunuzun (gastroenterolog), reflü tanısını koyarken bulguların gerçekten reflüden kaynaklanıp kaynaklanmadığını, komplikasyonların gelişip gelişmediğini anlamak için birtakım testlere ihtiyacı olabilir.
– Baryum özefagus mide duedonum grafisi: Hasta baryum içerken radyoloğun floroskopide baryumun aşağıya, yemek borusuna ve mideye seyahatini incelediği bir testtir.
– Gasroskopi: Endoskop, ucunda ışık bulunan fleksibl bir tüptür. Bu tüpün ağızdan özefagusa ve mideye doğru ilerletilmesi sırasında yemek borusu incelenebilir. Hasta sedatize edilerek bu işlem gerçekleştirilir.
– Özefagus manometresi ve PH metre: Burundan çok ince fleksibl bir tüp yemek borusundan mideye gönderilerek, buradaki basınçlar ve yukarı çıkan asit miktarı ölçülebilir.
Reflü hastalığının komplikasyonları nelerdir?
Eğer reflü tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlarla seyredebilir. Örneğin yemek borusunda darlık, kanama ve mukozada prekanseröz (kanser öncesi) birtakım değişikliklere (barrett özefagusu) neden olabilir. Sizi ve doktorunuzu uyarması gereken semptomlar şunlardır:
– Yutma güçlüğü (disfaji)
– Kanama
– Boğulma hissi, öksürük, ses kısıklığı
– Kilo kaybı
Reflü tedavisinin amacı
– Semptomları ortadan kaldırmak
– Yeme borusundaki iltihabı (özefajiti) tedavi etmek
– Özefajitin nüksünü veya komplikasyonlarının gelişmesini önlemek
– Çok hastada gastroözefageal reflü hastalığı kronik tekrarlayan bir hastalıktır. Tedavi ile, mideden yemek borusuna gelen asit miktarının azalması amaçlanır.
Bir önceki Çocuklarımız üşümesin! başlıklı konumuzda çocuklar, hastalanmak ve soğuk algınlığı hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: reflü hastalığı nasıl oluşur, yemek borusunda yanma, kanser hastalığında yapılması gerekenler, reflu de dikkat edilmelerı gerekenler, reflü de dikkat edilmesi gerekenler
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.