->
Beslenme ve Diyet Uzmanı Zuhal Güner bu konuda detaylı bilgiler verdi. Ayrıca ürünün dayanıklılığının sağlanması için içerisine konan katkı maddeleri de kullanımlarının kısıtlanmasını sağlar.”
Meyve suyu sağlıklı mı?
Meyve suları ve süt gibi kutulu ürünleri kullanmakla kullanmamak arasında herhangi bir fark olmadığı ve bunların yararından çok zararı olduğu yolundaki iddiaları yanıtlayan Güner, “Bu ürünlerin üretim teknolojisi çok önemli.
Sucuk, salam, sosis gibi gıdaların tüketilmesi ne kadar sağlıklı? Kutudaki meyve suları ne kadar yararlı? Dışarıdan vitamin takviyesi almak doğru mu? Beslenme ve Diyet Uzmanı Zuhal Güner, konuyla ilgili ayrıntılı bilgi verdi.
Uzmanlar; hangi vitaminleri içeren besinlerin, hangi zamanlarda, hangi şekillerde ve ne kadar tüketilmesi gerektiğinin bilinmesinin sağlıklı ve uzun ömürlü bir hayat için şart olduğunu belirtiyor.
Salam, sosis gibi yiyecek maddelerinin, son kullanma tarihi geçmek üzere olan hayvansal ürünlerden yapıldığı ve hiçbir yararı olmayan, bilakis zararı olan maddeler olduğu yolundaki soruyu Güner şöyle yanıtladı:
“Sucuk, salam, sosis gibi yiyecekler içerdikleri yüksek yağ nedeniyle beslenme alışkanlığı içerisinde çok yer alması istenmez
Meyve suları şeker içeriğinin yüksek olması ve yeterli düzeyde vitamin içermedikleri için çok da tercih edilmeyebilir. Bunun yerine mevsim meyveleri yenebilir.
Süt ise gerçekten uygun bir teknoloji ile üretildiyse mineral ve protein değerini kaybetmediyse tüketilmesi problem yaratmaz. Ayrıca pastörize edilmiş olması mikroplardan da arınmış olmasını sağlar” dedi.
Hangi vitamin, ne kadar?
Güner, hangi vitaminlerin ne kadar alınması gerektiği sorusuna da, “Ciddi anlamda cevaplandırılmaya kalkılırsa gerçekten çok yer kaplar fakat bu mevsim için en gerekli olanı verilebilir.
C vitamini normal bireylerde 50mg/gün, sigara içenlerde 100mg/gün tüketilmeli. Portakal, mandalina, maydanoz, yeşil sivri biber, kuşburnu bol miktarda c vitamini içerir.
Genel anlamda sebze ve meyveler c vitamini kaynağıdır denebilir. Günlük ihtiyacı da günde 5 porsiyon meyve, 2 porsiyon sebze yiyerek karşılayabiliriz.” diye konuştu.
Güner, doğal yollardan karşılanamayan protein miktarının bir uzman tarafından değerlendirildikten sonra kullanım dozunun önerilmesi gerektiğini belirterek, kişinin ihtiyacı olan 1 – 1.5gr/kg protein süt, yumurta, et, soya eti gibi yiyeceklerle de, kolayca sağlanabileceğini, bu nedenle ekstra bir protein kompleksine çok ihtiyaç olmadığını kaydetti.
Bir önceki Sağlıklı ve temiz mutfak için ipuçları başlıklı konumuzda el hijyeni, elleri yıkamak ve hijyen kuralları hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.