->
Dr.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Alerji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.
Antalya’nın Kumluca ilçesi yakınlarındaki Olimpos’ta düzenlenen “Alerji Okulu 2009 Olimpos”a katılan Prof. Derya Ufuk Altıntaş, yaşıtlarına göre daha fazla ısı, küf ve neme maruz kalan sahil kesimindeki çocukların, şehirlerde yaşayan çocuklara oranla daha fazla astıma yakalandıklarını bildirdi.
Uzmanlar, küf ve neme maruz kalan sahil bölgelerinde yetişen ve büyüyen çocukların, şehirlerde yaşayan çocuklara göre astım hastalığına daha erken yakalandıklarını tespit etti
Dr. Altıntaş, yaptığı açıklamada Türkiye’de çocuklarda astıma yakalanma oranının ortalama yüzde 10 olduğunu, Çukurova Bölgesi’nde bu oranın yüzde 12′ye çıktığını söyledi.
Altıntaş, “Nem, küf ve ısının yüksek olduğu yerlerde akar (myte) denilen canlı türü daha yoğun oluyor. Çocukluk çağı astımı da yüzde 80-85 oranında akarlardan kaynaklanıyor” dedi.
Astımın yalnızca nefes darlığı ile ortaya çıkmadığını ifade eden Prof. Dr. Derya Ufuk Altıntaş, gece gelen öksürük ataklarının ve hırıltının da önemli bulgulardan olduğunu, ancak çoğunlukla bronşitle karıştırıldığını, bunun da tedaviyi geciktirebildiğini kaydetti.
Son yıllarda çocuklardaki astımda artış görülmeye başladığını belirten Altıntaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sahil şehirlerinde yaşayan çocuklar daha fazla ısı, küf ve neme maruz kalmaları nedeniyle, diğer kesimlerdeki çocuklara oranla daha fazla astıma yakalanıyorlar. Küresel ısınma, bitkisel ve hayvansal florayı da etkilediği için bazı dengeleri bozuyor. Çevre kirliliği artıyor.
Olumsuz gelişmelerden en çabuk küçük canlılar etkilenir. Bu nedenle 5 yaş altı çocuklarda astıma yakalanma oranı yükseldi. Ancak bunu önlemek mümkün. O yaşlardaki çocuklar ailesinin denetimindedir. O nedenle öncelikle ev ve arabalarda sigara içmemek gerekir. Evi haftada iki kez süpürmek, her gün nemli bezle silmek, ağır perdeler yerine yalın olanları kullanmak ve çocuk odasındaki eşyaların seçimine dikkat etmek gerekir.”
Astımlı çocuk da sporcu olur
Altıntaş, ailelerin astımlı çocuklarını üç ayda bir doktor kontrolünden geçirmelerini önerdi.
Astımlı çocukların da yaşıtları gibi her türlü spor etkinliğine katılmasının sağlanması gerektiğini belirten Derya Ufuk Altıntaş, “Spor yapan çocukların bedenleri güçleniyor, solunum fonksiyonları artıyor. Bilimsel bir araştırma sonucu olmamakla birlikte, yaptığımız gözlemlerde, spor yapan çocukların daha az ilaca gereksinim duyduklarını ve spor yapmayanlara oranla daha mutlu olduklarını belirledik” diye konuştu.
Prof. Dr. Altıntaş, çocukluk çağı astımının yüzde 70′inin tam tedavi edilebildiğini, yüzde 30′unun ise ilaç kullanacak şekilde erişkin yaşa kadar taşındığını sözlerine ekledi.
Bir önceki Karbonmonoksit zehirlenmeleri başlıklı konumuzda akciğer rahatsızlığı, alkol zehirlenmesi ve besin zehirlenmesi hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.