->
Ramazan ayında değişen beslenme düzeni sebebiyle vücudun uzun süre aç kalmasından dolayı yaşanan olumsuzlukların önüne geçilmesi açısından sahurda yenmesi gereken yiyecekler özenle seçilmelidir.
Sahurda önerilen yemekler
Oruç zamanı uzun bir süre aç kalınacağı için, metabolizma yavaşlayacak, halsizlik, baş ağrısı, mide rahatsızlıkları husule gelecektir. Ramazan ayında normal zamandakilere oranla daha bir dikkat gerektiren beslenmede, tüketilen yiyecekleri bizi gün içinde hem tok hem de dinç tutması gerekir. Bu sorunların önlenmesi ve üstesinden kolay gelinmesi açısından, tüketilen gıdaların niteliğine dikkat etmeliyiz. Uzmanlar ramazanda oruç tutacak olanlara sahurda ne yemeli sorusunu şu şekilde yanıtladılar
Özellikle de sahurda börek, boğaça gibi hamur işlerinden uzak durmalıyız. Ramazanda oruç tutacak olanların büyük bir çoğunluğu hamur işlerinin daha uzun süre tok tutacağını düşünürler. Ancak sahurda hamur işine ağırlık vermeki gün içinde halsizlik ve mide rahatsızlıklarını getirecektir. Çünkü hamur işleri metabolizmayı çok yavaşlatır. Bu durum ramazan ayında kilo alınmasınında en önemli sebeplerinden biridir.
Ramazanda sahur vakti yenmesi gereken yiyecekler pilav, makarna, sebze ve salata olmalıdır. İştah açıcı özelliği bulunan pide ekmek ise dikkatli bir şekilde tüketilmelidir. Sahurda yenen yiyecekler hem sindirim hem de yağ alımı itibariyle kişiyi doğrudan etkiler. Yumurta, peynir, süt, yoğurt, ekmek, yulaf ezmesi, zeytin, ceviz içi, çorba, komposto veya meyve hem sağlıklı hemde uzun süre tok tutan yiyeceklerdir. Ayrıca sahurda bir litre kadar su içmeye de özen gösterilmeli.
Bir önceki Ramazanda nasıl beslenmeli? başlıklı konumuzda iftarda beslenme önerileri, oruçta nasıl beslenmeli ve Ramazanda beslenme önerileri hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.