->
Cem Heper, yaptığı açıklamada, nem oranının yüzde 50′den az ölçüldüğü ortamlarda 21-29 derece arasındaki hava sıcaklıklarının, sağlık açısından en ideali olduğunu söyledi.
Bu değerlerin üstündeki sıcaklıklarda çeşitli rahatsızlıkların ortaya çıktığını belirten Heper, bunların başında da aşırı sıvı kaybı, sıcak krampları, sıcak bitkinliği, sıcak çarpması ve termojenik anhidrozun (kırgınlık, ateş, titreme) geldiğini vurguladı.
Havanın kuru olduğu ortamlarda terin hızla buharlaşmasının vücuttaki ısının azalmasını sağlayarak, yeterli soğutmayı oluşturduğunu ifade eden Heper, nemli ortamlarda ise terin buharlaşması ve vücuttan ısının uzaklaştırılmasının zorlaştığını anlattı.
Aşırı sıcaklardaki sıvı kaybının yaratacağı sakıncalara karşı vatandaşları uyaran Heper, şöyle konuştu:
“Sıcaklık artışlarına bağlı olarak görülen sağlık sorunlarından birisi de aşırı sıvı kaybıdır.
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği dönemlerde, vücutta elektrolit dengesinin bozulmasına neden olan aşırı sıvı kaybına karşı dikkatli olunması gerektiği bildirildi. Kardiyoloji uzmanı Dr
Sağlıklı kişilerdeki aşırı sıvı kaybı, vücutta elektrolit dengesinin bozulmasına neden oluyor. Bu durum, beyin ödemi ve kalp aritmileri dahil olmak üzere birçok organı etkileyecek sorunlara yol açabilir. Aşırı sıvı kaybı ayrıca böbrek yetmezliği konusunda da tehlike yaratır. Eğer ağızdan sıvı alımına bağlı bir yetersizlik söz konusuysa, kaybı gidermeye yönelik olarak uygun sıvının damardan alınması gerekiyor. Şeker koması, ishal, aşırı kusma ve kan kaybında su içerek sorunun çözümlenmesi mümkün olmadığından, mutlaka bir sağlık kurumuna başvurulması gerekiyor. Çocuklar sıvı-elektrolit dengesine daha duyarlı oldukları için çok daha dikkatli ve tedbirli davranmak gerekiyor. Ayrıca, çocuklar su ihtiyaçlarını fark etmeyecekleri ve ifade edemeyecekleri için bunu akılda tutup bol bol su içirmekte fayda var.”
Bir önceki Sistitten korunmanın formülü süt ürünleri ve meyve suları başlıklı konumuzda D vitamini, mesane iltihabı ve sistit hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.