->
Bu kişilerde beyin kanlanması olumsuz etkileneceği için inme durumları yaşanabilir.
kravatın sıkıca bağlanması, özellikle 70 yaş üstü kişilerde beyin ve boyun damarlarında atheroscleroz (damar sertliği) geliştiği için daha da tehlikelidir. Ayrıca uzun yıllar sürekli kravat takan kişilerde boyundaki şah damarlarda kireçleme ve damar sertliği gelişme riski de yükselmektedir. Sıkı kravat, beyine giden kan alış verişini kısıtlayarak baş ağrısı, baş dönmesi, konsantrasyon eksikliği, odaklanamama, dengesizlik gibi şikayetlere neden olabilir.
kravatın sıkı bağlanması ya da gün boyu gevşetilmeden öylece çalışılması çeşitli beyin ve boyun sorunlarına neden olmaktadır
Şah damarlarında ki kireçlemeler ise felçlere kadar giden bir dizi hastalığı tetikleyebilir.
Sıkı kravat, kişideki mevcut anksiyete ve sinirliliği de arttırabilmektedir. Böyle şahıslarda çabuk sinirlenme, hoşgörü kaybı, tahammülsüzlük, çabuk sıkılma, kapalı ortamlarda duramama gibi belirtiler daha çok görülmektedir.
Kravatın sıkı sıkı bağlanması, boyun hareketlerini de kısıtlayarak boyun adalelerinde sertlik , eklemlerde ise kireçleme ve artroz durumlarının gelişmesine neden olabilmektedir.
Sürekli kravat takan kişilerde, sürekli gırtlak bölgesinde baskı olur. Bu ise kronik irritasyona neden olur. Kanserin en önemli teorilerinden biri de kronik irristasyon olduğuna göre, sürekli sıkı kravat bağlamanın gırtlak kanserini tetiklediğini belkide direk gırtlak kanserine neden olduğunu söylemek mantıksız bir ifade olmasa gerek..
Bu nedenlerle kravat takma mecburiyeti olan kişilerin, özellikle kravatın düğüm bölgesini gevşetmeleri, boyuna baskı oluşturacak pozisyonlardan kaçınmaları gerekmektedir.
dr mehmet yavuz
REEM Nöropsikiyatri
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.