->
Subaraknoid aralıkta beyin-omurilik sıvısı bulunur.
SUBARAKNOİD KANAMA (KAFAİÇİ ANEVRİZMALARI): Bilindiği gibi beyin zarının (meninks) orta tabakası olan “Araknoid” ile en iç tabakası olan “Piamater” arasında “Subarak-noid aralık” bulunmaktadır. Araknoid tabakası içinde beyine gelen atardamarlar yol almaktadır. Subaraknoid aralığa boşalan kan, bütün beyni ve omuriliği saran beyin zarının subaraknoid alanına dağılır. Bu damarların herhangi bir nedenle bu bölgede kanamaları sonucu, kan subaraknoid aralığa akar ve buradaki beyin-omuriİik sıvısı yerini adeta kana bırakır
Nitekim kanamadan 6-8 saat sonra bel bölgesinde subaraknoid aralıkta iğneyle beyin-omurilik sıvısı örneği alınırsa, kanın buraya kadar inmiş olduğu görülür (bel bölgesinde subaraknoid aralıktan beyin-omurilik sıvısı alınması olayına “Lomber ponksiyon” denilmektedir).
Subaraknoid kanamalarının % 50’si araknoid içinde yol almakta olan beyin atardamarlarındaki anevrizmaların patlamasına bağlıdır. Bilindiği gibi bir atardamarın herhangi bir bölgesinde balonlaşmasına anevrizma denilmektedir. Suba-rakonid kanamalarının yaklaşık % 30′unda kanamayı açıklayacak herhangi bir neden ortaya konulamamaktadır.
Sub araknoid kanamanın belirtilerini şöyle özetley-yebiliriz: Baş ağrısı, ense sertliği, kusma, huzursuzluk, kolay uyarılma, bilinç bulanıklığı, koma. Bu belirtilerin tümünün bir arada bulunması gibi bir kural yoktur. Fakat hemen her vakada baş ağrısı bulunmaktadır. Anevrizma bulunun vakalarda olayın yinelenmesi ve/veya ölüm sık görülür.
Hastanın kesin yatak istirahatine alınması ve yatıştırıcı ilaçlar verilmesi gerekir. Beyin cerrahisinin çalışma alanına giren müdahalelerle, anevrizmah damara çeşitli cerrahi girişimlerde bulunulması çoğunlukla gerekir.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.