->
YARARLARI
Kabız, takviye edici, durdurucu yararları vardır.
İÇERİÄİ
İkinci derecede soğuk ve üçüncü derecede kurudur. Şami olan, Horasani olandan daha küçüktür; kırmızı mercimek gibidir ve o, akasyanın ve gülün etkili olduğu alanlarda etkili olur. Horasan ve Şam’da yetişen türleri vardır. Sumak, suyla kaynatılıp, bal kıvamına getirildiğinde, hadadın etkili olduğu alanlarda da etkili olur
Sirkeden daha çok derinlere nüfus edebilir. Kanı dindirir; hatta bir kavim, eğer kanaması olan kişinin boynuna sumak asılırsa, kanamayı durdurduğunu söylemiştir. Sumak, safranın iç organlara akışını engeller.
GÜZELLİK
Pişmiş sumak, koyu renk tüylerin rengini açar.
ŞİŞLER
Şişlerin üzerine yakı şeklinde tatbik edilir; kızarmayı ve şişi önler. Dolamaya (dahis) iyi gelir. Şişlerin büyümesini engeller.
HAREKET ORGANLARI
Pişmişi ile şişmemiş yaralar yıkanır.
BAŞ ORGANLARI
Kulak iltihabını (akıntısını) engeller. Eğer sumağın zamkı çürük dişler üzerine konursa, ağrısını teskin eder.
BESLENME
Mideyi sıvayarak, kuvvetlendirir; susuzluğu, ekşiliği giderir ve safravi kusmayı teskin eder.
DIŞA ATAN ORGANLAR
Tutucu özelliği vardır; regl tutar, hapseder ve kanamayı dindirir ve rahim ülserini (kötü huylu iltihaplı yaraları) engeller. Dizanteri, rahim akıntıları ve basur için lavman şeklinde uygulanır.
Eğer yiyecekler içine konursa, kronik ishali, bağırsak yaralarını ve bir çeşit karaciğer hastalığı veya boyundaki kernebi ve midedeki düzensizliği önler.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.