->
SAMANYOLUHABER.COM – Danıştay, güvenlik yönünden risk oluşturabilecek bir hastalığa yakalanmış hastayı, ”sosyal salah” (sosyal iyileşme) ile taburcu eden hastaneyi, hastanın yaşadığı yerdeki güvenlik birimlerini bilgilendirmediği için ”ağır hizmet kusurlu” saydı. Ö, taburcu olduktan 10 gün sonra Uğur K.
Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde 12 kez ”kronik psikoz” tanısıyla tedavi altına alınan ve sonrasında ”sosyal salah” ile taburcu edilmesine karar verilen M. H. adlı kişiyi bıçaklayarak öldürdü
Uğur K.’nın ailesi, uğranılan zararın olay tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte ödenmesi istemiyle dava açtı.
Malatya İdare Mahkemesi, ”iyileşme olanağı bulunmayan ‘kronik psikoz’ hastalığı nedeniyle 1991 yılından bu yana 12 kez hastaneye yatışı yapılan akıl hastası bir kişinin idarece tedavi, kontrol ve gözetim altında tutulması gerektiğinden sosyal salah bulunduğu gerekçesiyle taburcu edilmesi sonucu ölüme sebebiyet vermesinde davalı idarenin hizmet kusuru bulunduğunun açık olduğuna işaret ederek, ölen kişinin ailesine maddi ve manevi tazminat ödenmesine” hükmetti.
Davalı Sağlık Bakanlığı ile tazminatı az bulan aile, İdare Mahkemesi kararını temyiz etti. Temyiz istemini görüşen Danıştay 10. Dairesi, idare mahkemesi kararını onadı.
Davalı Bakanlık bu kez de idare Mahkemesi kararını onayan Daire kararının düzeltilmesini istedi. Danıştay 10. Dairesi, karar düzeltme istemini de oy birliğiyle reddetti.
Dairenin kararında, hasta H.Ö’nün taburcu edilmesine karar veren doktorlar hakkında ”görevi savsaklama” suçundan açılan davada, Elazığ 3. Asliye Ceza Mahkemesinin, ”Yüksek Sağlık Şurası kararına dayanarak” doktorların beraatine karar verdiği anımsatıldı.
Bu durumda doktorların ceza muhakemesi kararı ile beraat etmiş olmaları nedeniyle hastanın ”sosyal salah” ile taburcu edilmiş olmasında, idarenin bir ”hizmet kusuru” bulunmadığı vurgulanan kararda, şöyle denildi:
”Ancak, H.Ö’nün toplumsal güvenlik yönünden risk oluşturabilecek bir hastalığa yakalanmış olması nedeniyle bu hastayı sosyal salah ile taburcu eden Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinin, hastanın ikamet ettiği yerdeki güvenlik birimlerini veya Malatya İl Emniyet Müdürlüğünü bilgilendirmek suretiyle bu birimlerin gerekli tedbirleri almasına olanak verecek iş ve işlemleri yapmadığı anlaşıldığından, yürütülen sağlık hizmetinin ayrılmaz parçası olan söz konusu iş ve işlemleri yapmayan idarenin sağlık hizmetinin yürütülmesinde ağır hizmet kusuru bulunmaktadır.”
Kararda, olay tarihinden sonra Malatya İl Emniyet Müdürlüğünün, illerinden sevk edilen akıl hastalarının yakından takip edilebilmeleri amacıyla hastaneden taburcu edildikleri tarihin bildirilmesini Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinden istediği de ifade edildi.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.