Türkiye`nin Hepatit B haritası çıkarıldı

Türkiye`nin Hepatit B haritası çıkarıldı
En çok erkeler sarılık oluyor.

Halk arasında sarılık olarak bilinen ve karaciğerin iltihaplanmasıyla meydana gelen bu hastalığa erkeklerin daha çok yakalandığı tespit edildi. Dernek Başkanı Prof. Dr. Nurdan Tözün, bu duruma, ortak kullanılan tıraş malzemelerinin yol açtığına dikkat çekti.

Sağlık Bakanlığı`nın desteğiyle Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği TKAD tarafından 23 ilde yapılan araştırma, Türkiye`de kaç milyon kişinin Hepatit B`li olduğunu ortaya çıkardı
Tözün`ün verdiği bilgilere göre Hepatit B virüsü en fazla Güneydoğu Anadolu, en az Ege ve İç Anadolu Bölgesi`nde görülüyor. Birçok kişi, bu hastalığa yakalandığını bilmiyor. Virüsü daha çok 50-59 yaş arası kişiler taşıyor.

Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği TKAD tarafından 23 ilde yapılan araştırmaya göre 3 milyon kişinin hepatit B`li olduğu ortaya çıktı. 730 bin civarında insanın hepatit C geçirdiği tespit edilirken, hastalığa erkeklerin daha çok yakalandığı görüldü. Prof. Dr. Nurdan Tözün, bulaşıcı ve öldürücü olan hepatit B`nin erkeklerde daha çok görülmesinin sebebinin ortak kullanılan tıraş malzemeleri olduğuna dikkat çekti.

Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği TKAD yaptığı araştırmayla Türkiye`nin hepatit haritasını çıkardı. 23 ilde gerçekleştirilen araştırmada 3 milyon kişinin hepatit B`li olduğu tespit edildi. Sağlık Bakanlığı tarafından da desteklenen çalışmada aynı zamanda 730 bin civarında da hepatit C`li kişi bulunduğu ve toplumun yüzde 93`ünün hepatit A geçirdiği ortaya çıktı. Hepatit, diğer adıyla sarılık, karaciğerin iltihaplanmasıdır. Hepatit virüslerinin sebep olduğu hastalığın A, B, C, D, E, G olmak üzere 6 çeşidi bulunuyor. En tehlikelisinin hepatit B olduğunu söyleyen Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Nurdan Tözün, dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kişinin hepatit B ile ilgili sebeplerden dolayı hayatını kaybettiğini ifade ediyor. Yapılan araştırmada ülkemizde de 3 milyon kişinin hepatit B`li olduğunun ortaya çıktığını belirten Tözün, Maalesef birçok kişi hepatit B olduğunu bilmiyor. Araştırmaya baktığımızda hepatit B virüsü erkeklerde daha fazla rastlanılmakta. En büyük nedeni ortak kullanılan saç sakal tıraş malzemeleridir. Ayrıca kaynatılan enjektör kullanımı, kan nakli, ağız içi ve diş tedavisi, enfekte kişilerle yakın temas diğer faktörlerdir. diyor. Araştırmaya göre hepatit B virüsü en fazla Orta ve Güneydoğu Anadolu, en az ise Ege ve İç Anadolu Bölgesi`nde görülüyor. Ayrıca virüsü daha çok 50-59 yaş arası kişiler taşıyor. Tözün, bu yaş arası kişilerde virüsün daha çok rastlanmasının nedenini çocukluk dönemlerinde aşı yapılmamasına bağlıyor. Araştırma; Adana, Amasya, Ankara, Aydın, Balıkesir, Bursa, Erzurum, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Konya, Malatya, Manisa, Sivas, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Yozgat, Kırıkkale ve Yalova illerinde yapıldı.

Hepatit B ne kadar tehlikeli, kronik hepatit B nedir?

Kronik hepatit B; siroz, karaciğer yetmezliği ve kanserine yol açabilen viral virüs etkenli bir hastalıktır. Hepatit B virüsü HBV tütünden sonra en yaygın ikinci kanser sebebidir.

Kronik hepatit B yaşamı tehdit eden bir hastalık mıdır?

HBV bulaşan sağlıklı yetişkinlerin çoğu iyileşir ve vücudunda hepatit B enfeksiyonlarına karşı koruyucu antikorlar gelişir. Hastaların yüzde 5-10 kadarında ise virüs vücuttan temizlenemez ve kronik enfeksiyona dönüşür. Kronik enfeksiyon gelişenlerde siroz veya karaciğer kanserinin ortaya çıkma riski çok fazladır. Özellikle de siroz ortaya çıktıktan sonra, tedavi artık mümkün değildir ve hasta en geç 5 yıl içinde hayatını kaybeder.

Hepatit B önlenebilir bir hastalık mıdır?

1982`den beri güvenli ve etkili aşılar sayesinde önlenebilir bir hastalık olmuştur. Ancak aşı, enfeksiyon geliştikten sonra kronik hepatiti tedavi etmemekte; aşının bağışıklama yüzdesi yüksektir.

Kimler özellikle risk altındadır?

Birçok kişi, özellikle gelişmekte olan ülkelerde, çocukluk çağı sırasında hepatit B enfeksiyonu geçirmektedir. Hepatit B ile enfekte olan kişilerle yakın temastakiler ve virüslü kanın bulaştığı eşya ya da materyallerle teması olanlar risk altındadır.

Hastalık nasıl bulaşır?

Virüs genellikle doğum sırasında anneden bebeğe, kişiden kişiye, güvenli olmayan enjeksiyon, kan veya organ nakli ve cinsel yolla bulaşır.

Belirti ve bulguları nelerdir?

Halsizlik, iştah kaybı, kusma, ateş, bulantı, karın ağrısı, sarılık deri ve göz akında sarımsı renk oluşması, nadiren de olsa eklem ağrıları başlıca belirtilerdir. Bu belirtiler haftalarca sürebilir ve tam olarak geçmeleri birkaç ay ila bir yıl kadar zaman alabilir. Bazen de farkında olmadan hepatit geçirilmiş olunabilir. Bu da ancak tesadüfen bir check up sırasında ya da başka nedenler araştırılırken ortaya çıkabilir.

Tedavisi nasıldır?

Hepatit B aşısı ile ilgili çalışmalar enfekte olmamış çocuk ve yetişkinlerde aşının kronik enfeksiyon gelişimini yüzde 95 oranında önlediğini ortaya koymuştur. Ayrıca tedavi için çeşitli ilaçlar mevcuttur.

Hastalar kronik hepatit B kontrolünde aktif rol almak için ne yapabilir?

Hepatit B`nin yıllık tedavi giderleri bin ile 22 bin TL arasındadır. Karaciğer naklinin maliyeti ortalama 100 bin TL civarındadır. Buna karşılık hepatit B`den korunmak için yapılması gereken üç dozluk aşının fiyatı ise sadece 75 TL`dir ve Sağlık Bakanlığı tarafından aile hekimleri aracılığıyla ücretsiz olarak karşılanmaktadır. Ayrıca orta yaşlardan itibaren karaciğer kanseriyle ilgili düzenli taramalardan geçilmelidir.

Hastalığın yayılmasını engellemek amacıyla herhangi bir önlem alınmış mıdır?

Ülkemizde 1998`den beri hepatit aşısı çocuk aşılama programına dâhil edildi.

 

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.