->
Kas tabakasının ise hemen iç tarafında “Mukoza” tabakası bulunmaktadır.
Adventisia tabakası böbrek kapsülünün devamı olup, bütün üreteri boylu boyunca aşağı doğru sardıktan sonra, idrar kesesinin duvarına tutunur.
ÜRETERLERİN MİKROSKOBİK YAPISI:
25-30 cm uzunluğunda olan ve böbrek pelvisine boşaltılan idrarı, idrar kesesine taşımakla görevli olan üreterlerin duvarı, üç tabakadan kurulmuştur. En dıştaki tabakaya “Adventisia” tabakası denilmektedir. Adventisia tabakası, bağdokusu yapısındadır. Bunun hemen iç tarafındaki tabaka ise “Kas” tabakasıdır
Kas tabakası: Üreterin 2/3 üst bölümü, böbrek peivisi ve kaliksler iki tabaka halinde kas dokusuna sahiptirler. Küçük kalikslerdeki kas lifleri, böbrek papülaları çevresinde halkalar oluştururlar. Bu kasların ritmik kasılmaları böbrek papülaları üzerinde adeta süt sağma işlemi gibi etki ederler ve böylece Bellini borucuklan içindeki idrarı küçük kalikslere doğru çekerler. Üreterin 1/3 alt bölgesinde, kas tabakalarının sayısı üçe çıkmaktadır. Mukoza tabakası ise, en içte çok katlı epitel hücrelerinden ve bunların hemen altında yer almakta olan “Lamina properia” denilen bir bağdokusundan kurulmuştur. Mukoza tabakası üreterin boşluğuna doğru 5-7 çıkıntı yapar.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.