->
Dr. Ekrem Aktaş yaptığı açıklamada, mevsim değişikliklerinde ciltte kuruluklar görülebileceğini, bu kuruluğun kaşıntı yapabileceğini söyledi.
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.
Uzmanlar, yaz aylarında aşırı şekilde artış gösteren mantar hastalıklarının kış aylarında azaldığını belirtiyor. Fakat kış aylarında azalan güneşin ışınsal etkisinin sedef hastalığının alevlenip artış göstermesine neden olduğu uyarısında bulunuyorlar
Kış aylarında güneş ışınlarının azalmasına bağlı olarak bazı hastalıklarda alevlenme görüldüğünü hatırlatan Prof. Dr. Aktaş, şöyle konuştu:
“Örneğin, sedef hastalığı kış aylarında artar. Çünkü güneş sedef hastalığına çok faydalıdır, tedavi edici özelliği vardır. Özellikle açık bölgelerdeki yaralar, lezyonlar güneşte kaybolur.
Kışın güneşin ışınsal etkisi ortadan kalktığı için sedef hastalığı alevlenir ama mantar hastalıkları da azalmaya başlar. Çünkü mantar hastalıkları da aşırı sıcak ve terden oluşur. Sonbaharda, kışa doğru da mantar hastalıkları azalır.”
Aktaş, güneş ışınlarının saç dökülmesinde pozitif yönde etkili olduğuna dikkati çekerek, bazı saç dökülmelerinde güneş tedavisi uyguladıklarını anlattı.
Şapkanın terleme yaptığı için saç kıllarının ömrünü kısaltabileceğini dile getiren Aktaş, “Sedef hastalığı ve saç dökülmesinin tedavisinde puva tedavisi kullanıyoruz. Özellikle kışın sedef hastalığını suni güneş ışığı ile tedavi ediyoruz, hastalara ultraviyole A ve B ışınları veriyoruz” dedi.
ERÜ öğretim üyesi Aktaş, ultraviyole A ve B ışınlarının solaryumdan farklı dalga boyunda olduğunu ifade ederek, solaryumun daha çok estetik amaçla kullanıldığını sözlerine ekledi.
Bir önceki Kurdeşen hastalığının belirtileri başlıklı konumuzda arı sokması, aşırı heyecanlanma ve ayıkulağı hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: sedef hastası olupta solaryuma, sedef kasintisinin artma sebepleri, sedefe benzer mantar hastalığı nasıl geçer
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.