->
“Bunun için doğayı iyi tanımak, hangi gıdayı nasıl ve ne kadar tüketeceğimizi bilmek önem taşıyor” diyen diyetisyen Berrin Yiğit gıdaları ve özelliklerini aktardı. Sağlıklı beslenme denince uzak durulan kırmızı et, zayıflama diyetlerine olan katkısıyla aklandı.
The American Journal of Clinical Nutrition çalışmasında mönülerinde kırmızı et yer alan ve almayan kişilerin diyetleri karşılaştırıldığında kırmızı etin, diyet sürecinde kas kaybının önlenmesine destek olduğu tespit edilmiş.
Yediğimiz gıdaların hangisinin ne gibi özellikler içerdiğini ve hangi miktarda tüketilmesi gerektiğini bilmemiz bizi hem formda hem de zinde tutuyor. Kızartma olmamak şartıyla haşlanmış, ızgara veya fırın olarak bol sebze ya da salata eşliğinde tüketilmesi öneriliyor
Yumurtayla zayıflayın
Louisiana State University in Baton Rouge çalışmasına göre, kahvaltıda her gün yumurta yiyenlerin yemeyenlere oranla iki kat fazla kilo verdikleri, tüm gün kendilerini daha tok hissettikleri gözlenmiş. Sebzeli, yağsız omletler ve salata yanında haşlanmış yumurtalar doğru seçimler. Ancak kırmızı et ve yumurta tüketirken kan tahlilleriniz ve sağlık durumunuz diyetisyeninizce önceden değerlendirilmeli.
Vahşi somon
Genel ve kalp sağlığına faydaları dışında belinizin incelmesinde de yardımı olan somon, içerdiği Omega-3 sayesinde insülin duyarlılığını kırıp, kas kitlesinin artmasına da destek verir.
Kale lif zengini
Demir, kalsiyum ve lif zengini olan, düşük kalorili bu sebze, ıspanağa benzese de çok daha etkilidir. Salatası ve yemeği yapılabildiği gibi makarna veya baklagillerde aroma çeşni olarak da kullanılması önerilir.
Goji meyvesi
Diğer tüm meyvelere kıyasla en çok iştah kesen, havuçtan fazla betakaroten içeren, içeriğinde 18′den fazla amino asit bulunan goji meyvesi çok besleyicidir. Özellikle atıştırmalık olarak kullanılabilen meyve, gece yemeleri olanlar için harika bir alternatif oluşturur. Yulaf ezmelerine katılabilir, yoğurt ve sütlü tatlılarda sos olarak kullanılabilir.
Her gün bir elma
Penn State Universitesi’nde yapılan çalışmaya göre de her gün bir elma yemek fazla kilolardan kurtulmada önemli katkı sağlıyor. Çalışma, ana yemekten önce elma yiyenlerin farklı bir atıştırmalık yiyenlerden daha az porsiyon tükettiklerini gösteriyor. Aynı çalışmaya göre, her biri 4-5 gram kadar lif içeren elmanın yüksek antioksidan içeriği, metabolik sendrom riskinin azalmasında, yani elma tipi yağlanmanın önüne geçmede de etkili. Elmayı her ısırık sonrası ılık bir yudum su ile yemek daha iyi doygunluk sağlar.
Beyaz hindi eti
Kas kitlesini artırıcı ve yağların kırılmasında hızlandırıcı özelliği ile dikkat çeken beyaz hindi etinin, haşlanıp salatalara eklenmesi zayıflamada şaşırtıcı fark ve kolaylıklar sağlar.
Pul biber
Vücudu ısıtıp, ateşlendirme ve 20 dakika boyunca kalori yakmaya yardımcı olma özelliği, yemeklere pul biber serpmek için geçerli bir sebep. Ayrıca baharatlı tatları hızlı yemek zor olacağı için pul biber yavaş yemeye ve doygunluk hissinin beyne iletilmesine de yardımcı olur.
Çorbayla avantaj
Çorba, sıvı ve katı içeriği ile duyusal tatmin sağlayarak iştah kontrolünü sağlıyor. Yemek öncesi veya başlangıç olarak çorba alanların ortalama 100 kalori daha az tükettiklerini gösteriyor.
Süt yağ yakıyor
American Journal of Clinical Nutrition enteresan bir çalışmayla, tam yağlı süt ürünlerinin daha fazla yağ kaybına destek olduğunu gösteriyor. Bu çalışma, yüksek kalorisi ile uzak durulan parmesanın da diyet listelerine girmesi anlamına geliyor.
Yoğurt inceltiyor
Karbonhidrat, protein ve yağları bir arada içeren, nadir dengeli besinlerden biri olan yoğurdun düşük kalorili diyet takip edenlerde yüzde 61 daha fazla kilo kaybına, yüzde 81 ise belde incelmeye yardımcı olduğu gözlenmiştir.
Kan şekerine mercimek
Lifli, iyi bir protein kaynağı olan yeşil mercimek, kan şekeri dengesini sağlayarak insülin artışlarını kontrol eder ve karın bölgesinde yağlanmanın önüne geçer.
Bir önceki Sağlıklı ve temiz mutfak için ipuçları başlıklı konumuzda el hijyeni, elleri yıkamak ve hijyen kuralları hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: kırmızı mercimeğin zararları, mercimeğin zararları, kırmızı mercimek zararları, mercimek zararları, yesil mercimegin faydalari ve zararlari
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.