->
Yumurtalık kanserinin tedavisinin başarılı bir şekilde gelişmesi için erken teşhisin büyük önemi olduğu unutulmamalı, hem yumurtalık kanserinden korunmak hem de erken haberdar olmak adına yıllık olarak kadınların muayene olmaları tavsiye edilir. Daha çok menopoz sonrası gelişen yumurtalık kanseri, hiç hamile kalmamış ya da hamile kalma konusunda sorun yaşamış olan kadınlarda ortaya çıkma riski yüksek olduğu gibi, tam aksine çok çocuğu olmuş ya da doğum kontrol haplarını çok kullanmış olan kadınlarda da meydana gelme riski yüksek olmaktadır. Yumurtalık kanseri tedavisi erken dönemde uygulanmaya başlarsa iyileşme şansı çok yüksektir.
Yumurtalık kanserinin tedavisi
Yumurtalık kanseri teşhisi konan kadınlarda eğer sorun erken dönemde fark edilmiş ise ve hasta doğurganlığı yitirmek istemiyorsa sade yumurta ve fallop tüpü ameliyat ile alınmaktadır.
Başlangıçta hiçbir belirti göstermeyen yumurtalık kanseri zaman içinde karında hafif bir rahatsızlık ve hazımsızlık şikayetine, karnın şişmesine ve karnın alt bölümü olan kasıklarda şiddetli ağrı gibi belirtilerle kendini ifşa etmektedir
Fakat tümör her iki yumurtalığı da işgal etmiş ise bu durumda hastalığın yayılma riski olduğundan yumurtalık, rahim, fallop tüpleri, yakın bölgedeki lenf düğümlerini ve bağırsakları örten zar olan omentumu operasyon ile alınır. Yumurtalık kanserinin ameliyatla tedavisinden sonra başka bölgede kanser hücreleri var mı diye hastanın karın içindeki birçok doku da incelemeden geçirilir.
Ameliyatla yumurtalık kanserinin tedavisi sonrasında hastaya radyoterapi ve kemoterapi uygulanır. Eğer doktora tümörün tamamını alamamış ise radyoterapi kalan kanser hücrelerini küçültür, kemoterapi ise radyoterapinin başarı şansını yükseltir. Fakat kemoterapi ilaçlarına karşı direnç gösteren hücreler varsa bu hücreler yeniden büyümeye meyilli oldukları için başka bir ilaç bileşimi ile ikinci bir kemoterapi uygulamasına da gerek duyulabilir.
Bir önceki Prostat kanseri neden olur? başlıklı konumuzda prostat kanseri nedeni, prostat kanseri nedenleri ve prostat kanseri sebepleri hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.