->
Bu hastalık Fransız Nörolog Jules Cotard tarafından keşfedildi.
Bu bir akli depresyon ve intihar eğilimleri sendromudur, öyleki bu durumda hasta herşeyini kaybetmiş olmaktan şikayet eder; tutkularını, vücuduun bir kısmını yada tamamını, genellikle öldüğünü ve yürüyen bir ceset olduğunu düşünür.
Aktüel Psikoloji / Haber Merkezi
Bu hastalığa yakalan insanlar ölü olduklarına inanırlar. Bazen bu öldüğü inancını ispat etmek amacıyla intihar girişiminde bulunabiliyorlar. Bu yönüyle hastalık çevresinden ziyade kişinin kendisi için ölümcül sonuçlar barındırıyor
Bu hayal genellikle hastanın kendi çürümüş etlerinin kokusunu alması ve teninde kurtların gezindiğini iddia etme derecesine kadar uzar. Sonraki fenomen kronik bir şekilde insanları uykudan mahrum eden yada amfetamin/kokayin psikoz acısı veren tekrar layan bir deneyimdir. Çelişkili olarak, ölü olmak sık sık ölümsüz olma ulusuna hasta verir.
Nöropsikiyatrik bozukluk olan “yürüyen ceset sendromu” Amerikan Psikiyatri Birliği’nin Ruhsal Bozukluklar listesine girdi.
Şizofreni ve bipolar bozukluk gibi hastalıklarla bağlantılı olan sendroma yakalanan insanlar öldüklerini, etlerinin çürüdüğünü, bazen de yaşamsal organlarının ya da kanının olmadığını düşünüyor.
Bazı hastalar bunu kanıtlamak için intihar ediyor. Oldukça az rastlanan sendrom 2008 yılında 53 yaşında Filipinli bir kadında görüldü. Ölü olduğunu söyleyen kadın ailesinden morga götürülmesini istemişti. “Yürüyen ceset sendromu” hastalarına ilaç ve beyne elektrik şokuyla tedavi uygulanıyor. Hastalık henüz yeni olduğu için kesinleşmiş bir tedavi yöntemi yoktur.
Hastalık bir çok açıdan Cotard Sendromunun belirtilerini taşıyor.
Cotard Sendromu ise ilk defa 1880 yılında Jules Cotard tarafından tanımlanmıştır. Ender rastlanan bu sendromda nihilistik hezeyanlar, kendisine ve dış dünyaya yabancılaşma, ölümsüzlük düşünceleri, hallüsinasyonlar, intihar düşünceleri ve negativizm görülür. Kadınlarda daha sık rastlanır. Başlangıç yaşı ortalama 52’dir. Hastalık nâdir olarak ergenlik döneminde de ortaya çıkabilir. Çalışmalarda Cotard Sendromu’nun birçok psikiyatrik ve organik hastalıkla birlikte olabileceği gösterilmiştir. Etiyolojisinde birçok faktörün rol oynadığı düşünülen bu sendromun psikiyatrik sınılandırma sisteminde yerini bulabilmesi için daha fazla araştırmaya gerek vardır.
Cotard Sendromu Hastalığı Fransız nörolog Jules Cotard tarafından 1882′de tanımlanmıştır.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.