->
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.
Obezite cerrahisi sayesinde sağlığına yeniden kavuştu
1 yıl içinde 132.5 kilodan 62.5 kiloya inen Kadriye Karayel, değişimin getirdiği özgüven ve sağlığına yeniden kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor.
Çağımızın en büyük sorunu haline gelen obezite tüm dünyayı etkisi altına alan bir salgın. Bu salgın, vücut ağırlığında artışa neden olmakla kalmayıp yüksek tansiyon, kalp yetmezliği, diyabet, solunum yetmezliği gibi çok sayıda rahatsızlığa da yol açıyor. İşte obezite cerrahisinde sık rastlanan ve doğru hastaya uygulanması halinde başarılı ve kalıcı sonuçları olan “gastrik by-pass” yöntemi
Dr. Ahmet Türkçapar, hastaya özel doğru tedavi yöntemlerini kullanarak sorunu ortadan kaldırmanın mümkün olduğunu belirtiyor ve obezite cerrahisi uyguladığı hastası Kadriye Karayel’i bu duruma örnek gösteriyor.
‘VERDİĞİM KİLOLARI GERİ ALDIM’
45 yaşında evli ve 3 çocuklu Kadriye Karayel, Ankara’da yaşıyor. Çocukluğundan beri yemeğe çok düşkün olduğunu söyleyen Karayel, zorluklarla geçen sağlık mücadelesini şöyle anlatıyor; “Bu 22 yıllık bir çile. Uzun yıllardır fazla kilolarımdan kurtulmak için doktor kontrolünde farklı diyetler uyguladım. Kilo verdiğim dönemler olsa da her diyet sonrası, verdiklerimi fazlasıyla geri aldım. Tıpta diyet sonrası verilen kiloların artarak geri alımına, ‘Yoyo sendromu!’ adı veriliyor. Bende de böyle oldu ve 96 kiloyla başladığım diyetin sonunda 132.5 kiloya ulaştım.”
‘SANDALYEYE SIĞMAZDIM’
5 yıl boyunca yeme bozukluğu sorununu yenmek için müthiş bir mücadele verse de, geldiği noktanın umutsuzluğa sürüklediği Karayel, yaşının ilerlemesiyle ortaya çıkan sağlık sorunları yüzünden evden çıkamaz hale geliyor. Şişmanlığı nedeniyle, bedeniyle küs hale gelen genç kadın; “Girdiğim bir lokantada önce sandalyeye sığıp sığamayacağımı kontrol eder, sığmayacağımı anlarsam, ‘Buranın yemekleri güzel değil!’ deyip çıkardım” diyor. Karayel’in yaşamı, doktoru Prof. Dr. Ahmet Türkçapar’ın obezite cerrahisinde önemli yeri olan “gastrik by-pass” ameliyatından söz etmesiyle değişiyor.
HASTANEYE 4 GÜNDE VEDA
Kadriye Karayel’in “gastrik by-pass” ameliyatı 2 saat sürüyor ve 2. gün sulu gıda tüketimine başlıyor. Hastaneden 4 gün gibi kısa bir sürede çıkan Karayel, ilk 2 ay sulu gıda ve lapa, sonrasında ise katı gıdalar tüketmeye başlıyor. Prof. Dr. Ahmet Türkçapar, bu hastaların operasyondan 1 hafta sonra masa başı işlerine dönebildiklerine dikkat çekiyor.
YÖNTEM NASIL UYGULANIYOR?
Mide by-pass yönteminde, mide önce ikiye ayrılıyor. Ardından ince bağırsak kesilerek küçük mideyle birleştiriliyor. Bu yolla gıdaların mide ve bağırsağa uğramadan geçmeleri sağlanıyor. Bu ameliyat mideyi küçülttüğü için hasta geçmişin tersine yarım tabak yemekle doyar hale geliyor ve yüksek kalorili yemekler yese de sindirimi azaldığı için kilo vermeye devam ediyor. Hastalar 1.5 yıl sonra artık kilo veremez hale geldiklerinde ise fazla kilolarının yüzde 80’inden kurtulmuş oluyor.
1 YILDA YÜZDE 70 KİLO KAYBI
Gastrik by-pass, düzensiz ve yüksek kalorili beslenme alışkanlığı ile fazla yemeyi kısıtlayan ve alınan gıdaların sindirimini azaltan bir yöntem. Ameliyatın diyabet ve tansiyon hastalarında da iyileşme sağladığını ve değerlerinde önemli düzelmeler meydana getirdiğini söyleyen Prof. Türkçapar, “Diyabet hastalarının yüzde 80’inde kilo kaybı başlamadan hastalığı yok eden bu operasyon, fazla kiloların yüzde 70’ini vermeye yardımcı oluyor” diyor.
HASTALARDA DİYET SONUÇSUZ KALIYOR
Morbid obezitenin hormonal veya dahili problemden kaynaklanmayan bir şişmanlık hastalığı olduğunu söyleyen Prof. Türkçapar; “Diyet, zayıflama kampları ve alternatif tedaviler kısa zamanda kilo vermeyi sağlasa da, bilimsel çalışmalar uzun dönemde başarısız olduklarını gösteriyor. Bu nedenle bu tip hastalarda en uygun tedavi, gastrik by-pass ameliyatıdır” diyor.
DİKKAT!
Aşırı şişmanlarda meme ve prostat kanseri oluşma riskinin 3 kat fazla, buna karşın obezite cerrahisi uygulanan hastalarda, yandaş hastalıklar nedeniyle oluşan ölüm riskinin 4 kat az olduğu belirtiliyor.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.