->
aydan başlayarak her sağlıklı normal bebeğin sergilemesi gereken gelişim süreçlerini birlikte öğrenelim. İşte onbirinci ayda bebeğinizin yapabilecekleri ve özellikleri…
11. Yere eğilip oyuncağını alıp tekrar doğrulabilir.
– Ayaktayken düşmeden yumuşakça oturmayı öğrenir.
– Şekiller ve boyutlarla ilgilenir, büyük küçük farkını keşfeder.
Doğumdan sonraki süreçte sağlıklı bebekler neleri yapabilir, neleri yapamaz, neleri anlar, nelere tepki verir biliyor musunuz? 1. ayda bebekler neler yapabilir?
– Tutunarak ayakta değişik pozisyonları dener, tek ayak üstünde durma, parmak ucuna yükselme gibi
Küçük parçayı büyüğün içine koyar, üst üste taktığınız legoları ayırmaya bayılır.
– Baş ve işaret parmaklarını mükemmel kullanır.
– Çoraplarını çıkarabilir, ayakkabı bağını çözebilir.
– Bardaktan bir kerede 3-4 kere yutkunarak su içebilir.
Değişiklikler
– Bebeğiniz doğru ve yanlışı ayırt etmeyi öğrenir. Doğru yaptığında ilginizi çekmeye çalışır, tekrarlar, alkış ve övgü bekler. Yanlışı yaptığında saklanır, sakinleşmenizi bekler.
– İstediği şeyi yardımsız yapmanın yollarını keşfeder. Bazen de sizi istediği şeyi onun için yapmaya zorlar.
– Daha çok kelimeyi anlar, anlamlarını bilir. “Topun nerde” dediğinizde arar, “arabayla dolaşalım mı” dediğinizde kapıya gider.
– Bebeğinizin gelişen zekası ona annenin rahatlık ve güven olduğunu algılatır. Önceki aylara göre anneye olan bağlılığı daha da artar.
Oyunlar
– Hikaye kitaplarını resimleri göstererek, sesleri ve hareketleri taklit ederek yüksek sesle okuyun, zamanı gelince sayfayı çevirmesine izin verin. Her sayfaya bir hikaye uydurun.
– Kitapları hikayeleri ile hatırladığını farkedeceksiniz. Bazılarını tercih eder. İlgi alanı belirginleşmeye başlar.
– Birbiri içine geçebilen oyuncaklar verin.
– Henüz yürümese de ayağıyla oyuncağı, topu itmesini öğretin.
– Telefon, tabak, bardak gibi oynamaktan hoşlandığı eşyaların oyuncaklarını alın.
– Sık sık kucaklayıp sevgi gösterin.
Beslenme
– Aile sofrasına oturtun. Küçük porsiyonlar halinde yeni yiyecekler deneyin. Kendisini beslemesine izin verin, gerektiği yerde yardımcı olun.
Bakım
– Bebeğiniz yürümeyi öğrenirken zaman zaman düşecek. Olayı abartmadan yanına gidin, ilgilenin, yardım isterse edin, kucaklayın, onu rahatlatacak sözcükler kullanın ve yeniden yürümeye teşvik edin.
– Ayak kaslarının gelişmesi için evde olabildiğince çıplak ayakla dolaştırın. Alacağınız ayakkabıyı yumuşak tabanlı, hareket kabiliyetini kısıtlamayanlardan seçin.
– Banyosunu yatırmadan önce yapın. Yorucu bir günün ardından onu gevşetir ve daha rahat uykuya geçer.
– Kendiniz de örnek olarak çocuğunuza nazik olmayı öğretmeye başlayın. Ondan bir şey isterken “lütfen”, yaptığında “teşekkür” ederim demeyi ihmal etmeyin. Bu kelimeleri bebeğiniz kullandıkça onu övün.
Bir önceki Üç ebeveynli çocuk mümkün mü? başlıklı konumuzda anne sağlığı, böbrek yetmezliği ve çocuk sağlığı hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.