Acıkmadan Yemeyin

Acıkmadan Yemeyin
Ancak obez olmak istemiyorsanız tam acıkmadan yemek yemeyin. Sıkıntıdan birşeyler atıştırmak sizi rahatlatabilir. Bazen ne zaman, ne yiyeceğimize vücudumuz değil de duygusal çalkantılarımız hükmeder. Canınız sıkkın olabilir.

Yeme ve atıştırma alışkanlıklarımız, çoğu zaman beslenme ihtiyacımızdan çok farklı amaçlara hizmet eder
Canınız sıkılınca etrafta atıştıracak bir şeyler arar mısınız? Bazı insanlar düşüncelerden uzaklaşmak, bir an olsun unutmak için teselliyi yemekte ararlar. Aynı sigara bağımlılığı gibi bir atıştırma bağımlılığı oluşur. Üstelik böyle zamanlarda aklımıza gelen bir bardak meyve suyu, bir elma, ayran ve birkaç kuru yemiş gibi yararlı yiyecekler değildir. İnsan nedense bol şekerli ve tuzlu gıdalara sarılır. Gelsin kahveler, gitsin çaylar, tuzlu krakerler, çerezler, çikolatalar, şekerlemeler, börekler, hamburgerler, meşrubatlar… Obezite araştırmaları, aşırı yeme alışkanlığının yüzde 75 inin sıkıntıyla ilişkili olduğunu ortaya koyuyor. Yani pek çok insan, yaşamla baş etmek için atıştırmaktan medet umuyor. Depresyon, öfke, bıkkınlık, yalnızlık, bunalım, gerginlik, belirsizlik…

Kendinizi test edin

* Hiç farkına bile varmadan yediğiniz olur mu?

* Bir şeyler yedikten sonra kendinizi suçlu hissettiğiniz veya utandığınız olur mu?

* Kendinizi karışık hissettiğinizde çikolata, kraker ve cips gibi yiyeceklere mi yönelirsiniz?

* Açık büfelerde veya televizyonda gördüğünüz yemekler iştahınızı açar mı?

* Bazen de yapacak başka hiçbir şey bulamadığınız için mi yersiniz? Yukarıdaki soruların çoğuna evet cevabını veriyorsanız, muhtemelen aşırı kilolarla başınız derttedir ve asıl sorununuz da duygusal bir yeme bozukluğudur. İlginç olan, genellikle zayıf ve iştahsız kişilerin stres dönemlerinde kilo vermesi, şişman olanların da kilo almasıdır.

Nasıl kurtulacağız!

* Asla öğün atlamayın yani kendinizi aç bırakmayın.

* Ağzınıza bir şey atarken, aç olup olmadığınızı bir daha düşünmeyi alışkanlık haline getirin.

* Sizi baştan çıkaran zararlı yiyecekleri evinize almayın.

* Gereksiz atıştırmalar yaptığınızda kendinize kızmayın. Üzerinde durmayın, kendinizi affedin ve gayret etmeye devam edin. Yeme davranışlarınızı değiştirmekte çok zorlanıyorsanız size psikoterapi ve hipnoz öneririm. Bu tedavilerle psikolojik yeme alışkanlığının denetlenmesi, kalorili yiyeceklerden alınan haz ve tat olgusunun azaltılması mümkün olabilmekte ve yaşam boyu sürecek bir davranış değişikliği kazanılabilmektedir.

 

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.