->
Etkili bir tedavinin uygulanabilmesi için, âdet düzensizliklerine yol açan birincil bozukluğun saptanması gerekir. Sorunun belirlenmesi için yapılması gereken birçok tetkik vardır. Bu muayeneyle hipermenorenin en sık rastlanan nedenleri olan dölyatağı tümörleri ve poliplerinin varlığı anlaşılabilir. Her şeyden önce dikkatli bir jinekolojik muayene yapılmalıdır.
ÂDET DEĞİŞİKLİKLERİ
Nedenleri ve Tedavisi
Âdet düzenindeki değişiklikler, dölyatağı mukozasından çok uzaktaki organların rahatsızlık ve işlev bozukluklarımı belirtisi olabilir
İkincisi, kanda ve idrarda cinsel hormonların düzeyi saptanmalıdır. Dölyatağı iç yüzeyinin sondayla muayenesi ve küretle kazınarak (kürtaj) alınan örneğin incelenmesi de yapılması gereken tetkiklerdir. Dölyataği mukozasının işlevsel durumunu saptamaya yarayan bu tür kürtajm bazı olgularda tedavi edici etkisi de vardır. Sorunun nedeni saptandıktan sonra bunu ortadan kaldırmaya yönelik bir tedavi uygulanmalıdır. Ama hipermenorenin bir neden değil, belirti olmasına karşın buna hemen müdahale etmek, kan kaybını ve buna bağlı olarak gelişecek kansızlığı önlemek gerekir. Olgulara göre dölyatağı kaslarını kasan ya da kanın pıhtılaşmasını sağlayan ilaçlar verilebilir.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.