Aikido Tedavisi

Aikido Tedavisi

Sorun ve sıkıntılarından psikolojik tedavi görerek kurtulmak yerine, uzak doğu kültürüyle rahatlamayı alternatif görenler, spor salonlarına akın ediyor.
Türkçe’de, “Yaşam gücü ile bütünleşme yolu” anlamına gelen Aikido’nun, insanın kendi yaşam gücünü geliştirmekten ibaret sayılan ana felsefesi, giderek ağırlaşan hayat şartları altında ezilen insanların, sağlıklı düşünmelerini sağlamaya yarayan bir spor dalı haline geldi. Kentteki sayılı aikido hocalarından biri olan Taner Dinçer, “Bir anlamda psikiyatrist görevi görüyoruz” dedi.
Yalnızca spor yapmak isteyenlerin değil, ruhsal gelişime sağladığı katkıdan dolayı da tercih edilen aikido, sabırlı ve disiplinli olmayı sağlayan özelliğiyle dikkat çekiyor. Adana’da, son bir kaç yıldır rağbet görmeye başlayan bu uzak doğu sporu, her yaşta kişinin yapabileceği teknik hareketler içerdiğinden dolayı, 7′den 70′e bütün sporseverlerin gözdesi haline geldi
Kentte aikido dersi veren sayılı hocalardan biri olan Taner Dinçer, son 8 yıl içinde bini aşkın öğrenci kaydı yaptıklarını belirtti.
Çoğu öğrencisinin stresten ve bunalımdan kurtulmak için başvurduğunu dile getiren Dinçer, “Bir anlamda psikiyatrist görevi de görüyoruz. aikido dikkat isteyen bir spor. Sadece eller kullanılıyor ama adımları doğru atmak da gerektiğinden ayaklarla birlikte ortak hareket edilmesi gerekiyor. Bu da beyin aktivitelerin çalıştırıyor. Dolayısıyla da dikkat isteyen bir iş olduğundan, öğrenci bütün sorunlarını unutuyor, yalnızca spora odaklanıyor” dedi.
Aikido’nun tanımını yapan Dinçer, “Aikido, yaşam gücünü geliştirmek ama kazanım ile veya yenilgi ile bağlanmamaktır. Karşılaşma sırasında amaç kendini korumak ve saldırganın gücünü saldırgana karşı kullanarak safdışı bırakmaktır.
Diğer savaş sanatlarından özellikle farkı düşmanın dengesini yitirmesini sağlamak ve “kombo” tabir edilen arka arkaya yapılan birkaç teknik ile saldırganı safdışı bırakmaktır. Saldırganın enerjisinin kendisine karşı kullanılması fiziksel güçten çok, doğru zamanlama ve iyi gözlem
gerektirir. Fakat unutulmaması gereken şey; aikido’nun bir saldırı sanatı değil, bir savunma sanatı olduğudur” şeklinde konuştu.
Dinçer’in öğrencilerinden biri olan 59 yaşında ki Fahrettin Kıskanç, bir kaç yıl önce riskli bir operasyon olan bypass ameliyatı geçirdiğini belirterek, “Kalbimde problem vardı. Zorlu bir ameliyat geçirdim. Şimdi iyiyim ve hayata aikidoyla tutunuyorum. Tek amacım başarılı olmak. Bu spora 2 yıl önce başladım ve gerek ruhsal gerekse bedensel anlamda çok rahat hissediyorum. Herkese tavsiye ederim” dedi.
 
İHA

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.