Akdeniz anemisi ve tedavisi

Akdeniz anemisi ve tedavisi

Dünyada en sık rastlanan hastalıklardan biri olan Akdeniz anemisi aynı zamanda kalıtsal bir hastalıktır.
 

 
Akdeniz anemisi, Akdeniz anemisi taşıyıcılığı ve Akdeniz anemisi hastalığı olmak üzere iki çeşittir. Bu hastalık kan testi ile anlaşılır. Birçok kişinin yaşam kalitesini düşüren bu hastalık Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde daha çok ortaya çıkmaktadır. Akdeniz anemisi taşıyıcısı olanlar genellikle daha sağlıklı insanlardır
Akdeniz anemisi taşıyıcısı olan anne yada babanın çocuklarına geçen hatalı genleri Akdeniz anemisi hastalığına neden olmaktadır. Akdeniz anemisi hastalığı çocuk yaşlarda başlayan ve taşıyıcılara göre daha ağır geçen bir hastalıktır.
Akdeniz Anemisi Nedenleri
Akdeniz anemisi hemoglobin molekülünün globin zincirlerinin bir yada birkaçının sentez hızında azalma yada tamamen yokluğu ile ortaya çıkar. Beta zincirlerinin sentez hızındaki azalmaya bağlı beta talasemidir. Normalde beta zincirleri alfa zincirleri ile birleşmelidir ama alfa zincirleriyle tetramer oluşturamadıklarından kan hücreleri çöker ve kırmızı kürelerde parçalanır, bu nedenle kansızlık meydana gelir.

Akdeniz Anemisi Belirtileri
Akdeniz anemisi hastalığında çocuktaki kansızlık genellikle demir eksikliğinden sanılır. Demir eksikliği tedavisi gören hasta çocukta bu tedavi hiçbir işe yaramaz. Hastalık giderek ağırlaşır ve çocukta dalak ve karaciğerin büyümesi sonucu karın şişmesi, iştahsızlık, gelişememe sorunları yaşanır. Bu sorunlardan sonra da iskelet sisteminde sorunlar meydana gelmeye başlar. Burun çöker, elmacık kemikleri belirginleşir, yüz görünümü değişir ve daha birçok sorun ortaya çıkar.
Akdeniz Anemisi Tedavisi
Bir çeşit kansızlık hastalığı olan Akdeniz anemisinde tedavi demir ağırlıklı kan yapıcı ilaçlardır. Gerek görüldüğünde medikal tedavide uygulanır. Son yıllarda bu hastalık için yeni tedavi yöntemleri geliştirilmiştir.
Alyuvarların parçalanmasına neden olan alfa zincirleri, gamma adı verilen başka zincirlere de bağlanabilir. Bunun için üretilen ilaçlarla gamma zincirlerinin gelişimi sağlanır. Bu sayede alyuvarların parçalanması önlenmiş olur. Bir diğer tedavi yöntemi de kemik iliği değiştirilmesidir. Karaciğerinde bir bozulma meydana gelmeyen küçük yaşlardaki kardeş çocuklarda bu tedavi büyük başarı sağlıyor.
Bir önceki Geniz eti nedir? başlıklı konumuzda geniz eti, geniz eti büyüklüğü ve geniz eti büyümesi hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: akdeniz anemisi, akdeniz anemisi diyei, Akdeniz anemisine iyi gelen yiyecekldr, talasemi hastalığı, akdeniz anemisi kilo yaparmı

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.