->
Gelişim çağındaki çocuklarda husule gelen bu sorun, çocuğun büyümesiyle birlikte artar ve önlemi alınmazsa çocuk hayatının sonuna kadar kekeme hastası olarak kalır.
Gelişme çağında olan çocukların konuşmalarında duyulan takılmalar, gecikmeler ya da duraklama gibi sorunlar akıcı konuşmayı etkilediği için kekemelik olarak da bilinen akıcı konuşma bozukluğu oluşur.
Konuşma esnasında duraklayan her çocuk akıcı konuşma bozukluğu hastası değildir. Ebeveynler çocuklarının konuşmada güçlenmesinde hemen endişeye kapılırlar ancak her durum bu soruna işaret etmez. 3 ile 5 yaş aralığındaki çocukların beyin gelişimleri hızlandığı için doğal olarak düşünme güçleri de hızlanmakta ve düşüncenin dile döküldüğü noktada ise dudak ve dil bu hıza yetişemediği için sözcükleri bulmada zorluk, takılma, gereksiz duraklama ve nefes düzenleme sorunları yaşanır
Yeni konuşmaya başlayan ve sözcükleri yeni öğrenen çocuklarda sıklıkla duraklamalar olur ve bu sorun zamanla kendiliğinden geçer. Geçmeyen sorunlar karşısında ise duyarlı olup uzman bir hekime danışmakta fayda var.
Kekemeliğin kalıcı bir sorun olmasını istemiyorsanız çocuğunuz konuşurken ona müdahale etmemeli, yanlışlarını düzeltmemeli ve yanlış sözcük kullandığı zaman ona kızmamalısınız. Aksi durumda hem çocuğunuzun akıcı konuşmasına engel olmuş hem de konuşurken zorlanmayacağı cümleler seçmemesine sebep olursunuz. Böyle bir sorun çocuğun yanlış cümleler kullanma korkusuna yol açar ve toplum içinde konuşmamaya çalışır.
Bir önceki Halsizliği ve yorgunluğu şifalı bitkilerle önlemenin yolu başlıklı konumuzda halsizlik, halsizlik neden olur ve Şifalı Bitkiler hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: akıcı konuşmayan nedemektir, akıci yazilar, çocukların akıcı konuşması için neler yapılmalıdır, kekemelik neden artar, konuşmada duraksama tedavisi
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.