->
Tıp dilinde “lökore” denir. Döderlein basilleri, vagina «pitelinde bulunan glikozu parçalayarak “laktik asit” oluşturur. Normalde vagina nemliliğini sağlayan, yakınmaya yol açmayan koyu kıvamlı, beyaz bir vaginal akıntı vardır. Bu akıntı rahim ağzı bezlerin mukus salgısından, vagina mukozasından dökülen hücrelerden,vagina mukozasından sızan sıvıdan ve döderlein basillerinden oluşmuştur.
AKINTI: Kadın hastalıklarında en sık rastlanan belirti vaginal akıntıdır
Bu laktik asit sayesinde vagina ortamı asit olur. Ortamın asit oluşu, vagina ortamının asitliliğinin kaybolması durumunda ise mikropların üreyebilmesi için uygun bir ortam ortaya çıkar ve iltihaplara yol açar. Kadınlardaki vaginal akıntılar, vaginada, rahim ağzında, rahimde ve fallop borularında oluşan hastalıklardan kaynaklanabilir. Vaginal akıntılara neden olan genel etkenleri şöyle sıralayabiliriz: Temizlik koşullarına uyum göstermemek ya da tam tersi aşırı titizlik sonucu temizlik amacıyla yapılan vaginal lavajlar, sık cinsel birleşmeler, mastürbasyon, doğum kontrol amacıyla kullanılan bazı vagial ilaçlar. Bunlardan başka, vagina, tümörleri, perine yırtıkları, rahimin yer değiştirmeleri, kızıl, tifo, dizanteri tüberküloz, difteri gibi bazı hastalıklarda da vaginadakİ iltihap nedeniyle farklılık gösterir. Renksiz, beyaz, peynir parçacıkları gibi tortulu, yeşilimsi, su gibi yada koyu kıvamlı, köpüklü, kokusuz, pis kokulu gibi özellikleri nedeniyle farklı hastalıkların belirtilerini oluştururlar.
Kadının üreme organlarında, akıntıya neden olan hastalıklar aşağıdaki gibi özetlenebil! a) Vagina: ‘ Bir tür mantar olan “kandida albikans” ye bir parazit olan “trikomonas vagina-lis” adlı etkenler vaginada iltihaplara neden olarak akıntıya yol açarlar. Kadınlarda vaginal akıntıya yol açan ve en fazla rastlanan bu hastalıklardan daha sonra ayrıca söz edilecektir.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.