->
Bunlardan ilki yağ salgısının artışıdır. Bu bezler avuç içi ve ayak tabanı dışında bütün vücuda yayılmıştır. Üstderide (epider-mis) bulunan kıl köklerindeki kesecikler (folikül) yardımıyla bu bezler salgılarını dışarı verirler.
Akne belirtileri başlıca iki biçimde ortaya çıkar. Yağ bakımından zengin hücrelerin yıkıma uğraması ile oluşan ve sebum olarak adlandırılan madde derial-tındaki yağbezlerinde üretilir
Salgılama artışı sebum üretimini aşın ölçüde yükseltir. Böylece deri yağlı ve parlak bir görünüm alır. Aşın üretilen bu maddenin dışan salimim engellenirse yağbezleri genişleyerek salgılarını deri (dermiş) katmanına bırakırlar. Sebumun, kıl kökünün deriye açıldığı yeri tıkaması komedon oluşumuna yol açar. Komedon deride iğne başı büyüklüğünde bir kitle oluşturan ve sıkıldığında kurtçuk biçiminde dışarıya çıkan yağlı maddedir. Sebumun yanı sıra boynuzsu hücreler, bakteriler, mantarlar (kandida) ve Demodex folliculo-rum gibi deri asalakları da komedon oluşumuna yol açar. Demodex folliculorum, uyuz etkeni ve kenenin de ait olduğu Arachnida sınıfmdandır.Aknenin en önemli ikinci etkeni iltihaplanmalardır. Komedonun tıkadığı keseciklerde aralıklı olarak iltihap gelişir. Başlangıçta şişme (papül) ve kızarma ile ortaya çıkan iltihap, irin birikmesi (püstül) ile gelişir. Bu gelişme sonucunda aknelİ bölge kızarık, hafif şiş ve deriden kabarık görülür. Bazen iltihap daha belirgindir. Bu durumda içi san irinle dolu kabarcıklar (püstüllü akne) oluşur. Bunlar patlar ya da kuruyarak kabuklaşırlar. Daha sonra kabuğun düşmesiyle önce pembe, sonralan beyazlaşan bir iz kalır.Bu papül ve püstüller çok daha büyük, sert, ağrılı ve kolay yumuşamayan biçimler de (yumrulu akne) alabilir. Deri-altında apse oluşturan en ağır akne türü İse fiegmonlu aknedir. Bazı hastalarda bütün akne türleri bir arada bulunabilir. Bu durum kişiden kişiye son derece değişik görünümler sergileyen değişken biçimli gençlik aknesi (polimorf jüvenil akne) tablosunu oluşturur.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.