->
Aleksitimi üzerine pek çok çalışmalar yapmış Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hst. Hastanesi 13. Dr. Psikiyatri Kliniği Şefi Prof. Kemal Sayar, Aleksitimik insanları ‘duygu sağırı’ olarak tanımlıyor
Toronto Aleksitimi Ölçeği’nde yer alan sorular iç dünyamda neler oluyor, duygularımı anlatmak için uygun kelime bulamıyorum, ne hissettiğimi bilmiyorum, arkadaşlarımla duygusallıktan çok günlük işlerinden konuşmayı tercih ederimden oluşuyor.
Aleksitimik insan
Duyguları için sözleri olmayanlardır. Kimi insanlar kendi duygularını iyi tanıyamayabiliyor, biraz robotik olabiliyorlar. Öfkelendiklerini, kızdıklarını, sevindiklerini pek de belli etmeden daha kuru yaşıyorlar.
Aleksitimi riski taşıyanlar
Yeterince ilgi ve şefkat görememiş çocukların beyninin duyguları tanıma bölümünün yeterince gelişmediği, yapısal bir anormalliğin olduğu ve bunun da aleksitimiye yol açtığı yönünde bulgular var.
Eğitim düzeyiyle de çok alakalı. Eğitim düzeyi düştükçe aleksitimi artıyor, çünkü duyguları ifade edecek kelimelerimiz olmuyor.
Belirtileri
Duygularını ifade etmekte zorluk yaşayan insanlar, çok sıklıkla bu duygusal çatışmalarını bedene yansıtıyorlar. Yaygın vücut ağrıları, mide belirtileri, huzursuz bağırsak sendromu.
Cinsiyet arasındaki bağlantı
Erkekler kadınlara göre biraz daha fazla aleksitimik bulunuyor. Kadınlar daha sözel. Sözlü dünyaları daha gelişmiş; erkeklerin ise pratik duyguları.
Erkek çocuklarının duygusal dünyası anneler tarafından daha fazla kontrol altında tutuluyor ve kız çocuklar daha geniş bir duygu dağarcığıyla tanıştırılıyor. Ayrıca aleksitimi yaşla birlikte artıyor.
Tedavi
Tedavisi, psikoterapi yani duygular dünyasına yolculuk. İnsanın duygularıyla yüzleşmesini, duygularını fark etmesini sağlamak ve duyguların korkulacak şeyler olmadığını anlatmak gerekiyor.
Günlük hayatta aleksitimikler çok kuru, duygularını ifade edemeyen, yüzeysel kişiler olarak algılanabiliyorlar.
Elmaelma.com
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.