->
Beyinde nitrik oksit artışını ortadan kaldıran kimyasal maddeler verilmesiyle alkol krizinin hafifletildiğini ya da tamamen ortadan kaldırıldığını söyleyen GATA Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Tayfun Uzbay, geliştirdikleri bu model üzerinde alkol bağımlılığının tedavisi için yeni ilaçlar geliştirmeye yönelik araştırma yaptıklarını belirtti. Alb. Uzbay, nitrik oksidin beyinde birçok fizyolojik ve patalojik olayın gerçekleşmesinde etkili bir madde olduğunu söyledi. Prof
İlk klinik veriler
Prof. Uzbay, krize giren farelerin beyinleri üzerinde yapılan incelemelerde gerek alkol alınan dönemde, gerekse alkol yoksunluk krizi sırasında nitrik oksidin beynin bazı bölgelerinde artarken diğer bölgelerinde ise değişmediğini söyleyerek, şu bilgileri verdi: “Bu araştırma duyguların yanı sıra öğrenme ve belleğin oluşumunu sağlayan beyin bölgeleri striatum ve hippokampus adı verilen beyin bölümlerinin alkol bağımlılığının oluşumunda çok önemli rolleri olduğu kanıtlanmıştır. Beyinde alkol bağımlılığının oluşmasında rolü olan özel bölümler saptanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular sayesinde, beynin hedef bölgelerine yönelik daha özel ve etkin ilaçlar geliştirilebilecektir.
Nitrik oksidin alkol bağımlılığındaki rolüne yönelik ortaya çıkan veriler, bu elemente karşı geliştirilecek ilaçların anksiyete, depresyon ve bağımlılık tedavisinde yararlı olabileceğini göstermiştir.
Bir önceki Sistitten korunmanın formülü süt ürünleri ve meyve suları başlıklı konumuzda D vitamini, mesane iltihabı ve sistit hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.