->
Fakat hastalık ne kadar erken teşhis edilirse, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak adına tedavi süreci de o kadar kolay olabiliyor.
Nöroloji Uzmani Dr.
Alzheimer hastalığının genç yaşlara kadar inmeye başladığını belirten Yavuz, ‘En büyük risk faktörü de yaş. Mehmet Yavuz, Alzheimer hastalığında yakın hafıza kaybının çok önemli olduğuna dikkat çekerek, olumlu sonuçlar veren TMS tedavisinin bir yan etkisi olmadığını ve maliyetinin de çok düşük olduğunu söyledi.
Beyaz Gazete‘nin sorularını yanıtlayan Nöroloji Uzmani Dr. Mehmet Yavuz, Alzheimer hastalığını ve uygulanan TMS (transkranial manyetik stimülasyon) tedavisini anlattı
Çünkü zaten bu hastalık şu an için durdurulabilen, tedavi edilebilen bir hastalık değil. Bu yüzünden dünyadaki tüm bilim adamları Alzheimer üzerine yoğunlaşmış durumda ‘ diye konuştu.
‘İnsan ömrü gelişen sağlık teknolojileriyle birlikte her geçen gün üst noktalara çıkmakta ‘ diyen Yavuz, ‘Ancak insan ömrü ne kadar uzatılırsa uzatılsın kişi 120 yaşına geldiğinde Alzheimer hastalığından kurtulamıyor. Beyin 120 yaşında ölümünü tamamlamış oluyor. Fiziksel ve bedensel olarak bu kişiyi yaşatabilirsiniz ama beyin artık fonksiyonlarını durduruyor ‘ ifadelerini kullandı.
‘ALZHEİMER ERKEN TEŞHİS EDİLSE BİLE DURDURULAMIYOR ‘
Alzheimer hastalığının ne kadar erken teşhis edilirse, o kadar tedavide başarılı olma şansı olduğunu vurgulayan Dr. Yavuz, ‘Fakat hastalık erken de teşhis edilse durdurulamıyor, hastalık ilerliyor ‘ dedi.
‘YAKIN HAFIZA KAYBI ÇOK ÖNEMLİ ‘
Alzheimer ‘in en büyük özelliklerinden birinin de hafıza kaybının olduğuna dikkat çeken Mehmet Yavuz, ‘Kişi son olan biten olayları unuturken, örneğin 30 sene öncesini hatırlayabiliyor. Bu kişinin etrafındaki insanlarda yanılgıya neden oluyor ve hastanın bize geç getirilmesine neden oluyor. Yakın hafıza kaybı çok önemli ‘ uyarısında bulundu.
TMS YÖNTEMİ NEDİR?
Dr. Yavuz, son yapılan bilimsel çalışmalarda incelemelerde Alzheimer hastalığında özellikle beyinin şakak loblarında metabolizma düşüklüğü olduğunu gösterdiğini belirterek şunları söyledi:
‘Manyetik stimülasyonun, tedavi yapıldığı bölge de beyin dokusunun metabolizmasını yükselttiği; yapılan SPECT ve PET çalışmaları ile ispatlanmıştır. Beyinin bu bölgelerine uygulanacak olan manyetik stimülasyon seanslarının bu bölgelerde ki metabolizma düşüklüğünü ortadan kaldırarak, metabolizmayı yükseltmektir. Ayrıca kan dolaşımını artırmaktadır. Bu metabolizma düşüklüğünü manyetik stimülasyon yöntemiyle o bölgeyi uyararak PET (pozitron emisyon tomografi) tetkiki yapıp beynin hangi bölgesinde bir metabolizma düşüklüğü varsa o bölgelere TMS uygulaması yapıyoruz. ‘
TMS ‘NİN YAN ETKİSİ VAR MI?
TMS’nin yan etkisi olmadığının altını çizen Yavuz, ‘En azında sonucunda kaybedecek bir şeyimiz yok. Çünkü Alzheimer ‘ı bir şekilde durdurmamız gerekiyor. 4-5 yıldır Alzheimer hastalarında TMS uygulaması yapıyoruz ve gördük ki, hastalığı orta düzeyde olanlar için ilaçların başaramadığını TMS ile hastalığı durdurabiliyoruz. Alzheimer ‘da önemli olan en azından hastalığın o seviyede tutulması, ilerlememesi önemli. Ama eğer hastalık ağır safhada ise TMS hastalığı durdurma konusunda başarılı olamayabiliyor ‘ şeklinde konuştu.
Şu an Alzheimer ilaçlarının TMS gibi durdurma özelliğine sahip olmadığını, sadece yavaşlattığına da dikkat çeken Dr. Yavuz, ‘Şu an için dünyada Alzheimer ‘ı tedavi edebilecek bir ilaç henüz keşfedilmedi. TMS dünyanın her tarafında özellikle panik atak hastalıklarında uygulanan bir tedavi. Avrupa TMS’yi geçen kullanmaya başladı. Biz Avrupa ‘dan çok önce başladık ‘ dedi.
PSİKİYATRİ DÜNYASI TMS ‘YE NEDEN TEPKİLİ?
Psikiyatri dünyasının TMS konusundaki şüphelerine ilişkin ise Dr. Mehmet Yavuz, ‘Bu Türkiye ‘de böyle. Maalesef ülkemizde daha önce bu tedaviyi etik olmayan, etik dışı kullananlar oldu. Bu yüzden TMS tedavisi Türkiye ‘de hak ettiği yerde değil. Mesela TMS bugün panik atakta, migrende, depresyonda iyi sonuçlar alınmış ve gerçekten kanıtlanmış bir tedavidir. TMS tedavisinin bu şekilde muhalefet edilmesini doğru bulmuyorum. Yoksa TMS dünya tarafından kabul edilmiş bir tedavi şekli ‘ yorumlarında bulundu.
Yapılan yabancı kongrelerle, TMS’nin parlayan bir yıldız durumunda olduğunu söyleyen Yavuz, ‘Buna muhalefet edilmesinin nedenin de ben ticari olduğunu düşünüyorum. Çünkü TMS tedavisi yerine terapi yapalım gibi düşünüyorlar. Kendi ekonomik kaygılarından kaynaklanıyor diye düşünüyorum ‘ dedi.
‘TMS TEDAVİSİ BAŞKA HASTALIKLARI OLANLARDA SORUN YARATIR MI? ‘
Ağır safha dönemine gelmeyen Alzheimer hastalarının, tansiyon veya şeker hastalığı olması durumunda, TMS tedavisi olmasına engel olmadığını belirten Yvuz, ‘Epilepsi söz konusuysa, sara hastalığı söz konusuysa o zaman tedbirli olmak gerekiyor ‘ diye konuştu.
TMS tedavisinin bilinen bir yan etkisi olmadığını vurgulayan Yavuz, ‘Her şeyden önce şuna önem veriyoruz; öncelikle zarar vermemesi. Örneğin ilaçlar kimyasal madde içeriyor ama TMS çok doğal ‘ ifadesini kullandı.
Başka hastalıklardan kaynaklanan yan etkiler olabildiğinin de altını çizen Mehmet Yavuz, ‘Ama biz kliniğimizde yaklaşık 8 senedir TMS uygulaması yapıyoruz, şu ana kadar belirgin bir yan etkiyle karşılaşmadık ‘ dedi.
‘FREKANS AYARINA DİKKAT EDİLMELİ ‘
TMS tedavisi, depresyon hastalıklarında çok başarılı olduğunu söyleyen Yavuz, ‘Depresyonda hakikaten çok üst düzey sonuç alınıyor, panik atakta yine öyle. OKB hastalıklarında kısmi sonuç alınıyor. Ama toparlama sağlanıyor. Psikolojik bozukluklarda da iyi sonuçlar alınıyor. En dikkat edilmesi gerek iyi frekans ayarının yapılması ‘ şeklinde konuştu.
TMS’nin, migren ve parkinson hastalığında da kullanıldığını belirten Dr. Yavuz, ‘Şu an gerçekten yan etki fayda zarar açısından bakıldığında çok önem arz eden bir tedavi durumunda. Çünkü hastaya bir zararımız yok ‘ diye konuştu.
BU TEDAVİDEN SGK KAPSAMINDAKİLER FAYDALANABİLİYOR MU?
SGK’nın henüz bu tedaviyi kapsamına almadığını ifade eden Yavuz, ‘Mesela Amerika’da depresyon ve panik atakta ödeniyor ama bizde henüz oluşum mevcut değil ‘ dedi.
ÜCRETİ NEDİR?
TMS tedavisinin yaklaşık maliyetinin bin 500 ila 2 bin civarında olduğunu söyleyen Mehmet Yavuz, ‘Fazla bir maliyeti yok. Avrupa ‘da çok pahalı mesela. Orada bir tedavi 7-8 bin euroyu biliyor. Bizim için önemli olan hastalarımıza hizmet etmek. Bunu suistimal etmeye asla girmiyoruz. Önemli olan insan sağlığı ‘ şeklinde konuştu.
BEYAZ GAZETE
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.