ANGİNA PEKTORİSİN TEDAVİ İLKELERİ Faydaları

ANGİNA PEKTORİSİN TEDAVİ İLKELERİ Faydaları

ANGİNA PEKTORİSİN TEDAVİ İLKELERİ: Çeşitli ilaçlar ve “Koroner baypas” denilen bir ameliyatla hastalara yardım edilmeye çalışılmaktadır. Gün içinde kullanılacak olan trinitrinler belli bir sayı ile sınırlanmış değildir. Angina pektorisin en bilinen ilacı “Trintrin” dir. Atak geldiğinde bir ya da birkaç trinitrin hapı “AĞIZA ALINIP DİŞLER ARASINDA KIRILDIKTAN SONRA DİL ALTINA GÖTÜRÜLÜP EMİLDİĞİNDE” angina atağı 1-2 dakikada geçer. İlacın hiç bir yan etkisi yoktur
Yalnız baş ağrısı yapabilir. Trinitrini, gelmiş olan bir angina atağını geçirici olarak kullanabileceğimiz gibi, angina atağına önleyici olarak da kullanabiliriz. Örneğin merdiven çıkarken angina atağına yakalandığım bilen bir hasta, merdiven çıkmadan hemen önce bir trinitrin emip atağın ortaya çıkmasına engel olabilir. Trinitrin kısa süreli fakat hızla etki eden bir ilaçtır. Bunun gibi etkili olan bir diğer ilaç ise “Amil nitrit” tir. Amil nitrit, trinitrinden daha kısa sürede, 10 saniyede etki eder. Angina atağı geldiğinde, hasta amil nitriti içeren küçük bir tübü kırıp bu ilacı koklar ve 10 saniye gibi kısa bir süre sonra angina atağından kurtulur. Isosorbit dinitratise daha geç, fakat daha uzun süre etkili olan bir diğer ilaçtır. Ani angina atakları trinitrin ya da amil nitrit ile geçirilirdikten sonra hastalar atakları önleyici olarak da isosorbit dinitrat kullanabilirler.
Bu ilaçların yanı sıra, hastalardaki “Majör ve minör risk faktörleri” ortadan kaldırılmaya çalışılmalıdır. Yani hasta şişman ise uygun bir kiloya indirilmeli, sigara alışkanlığından kesinlikle vaz geçirilmeli, yüksek tansiyonu ve/veya hiperlipemisi varsa, bunlar uygun sınırlara indirilmeye çalışılmalıdır. Psikolojik gerginliklerin kaynaklarından uzakta, daha sakin bir yaşam sürmeleri sağlanmalıdır.

Angina pektoris hastalarında “Beta bloker” denilen, örneğin Propranolol gibi ilaçlar, koroner spazmalarında Verapamü ya da Nifedipin gibi ilaçlar, kan pıhtılaşmasını azaltan aspirin gibi ilaçlar da kullanılmaktadır. Bu ilaçların ve trinitrin benzeri ilaçların etkileri konusu bu bölümün sonundaki “Kalp ilaçları” başlığında incelenmektedir.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.