->
Anne ve/veya babası sık sık anjin olmuş olan çocuklarda hastalık daha sık görülür.Ani anjinler başlıca iki tipte ortaya çıkmaktadır. Ani anjinlerin sık rastlanan etkenlerinden biri de virüslerdir. Çocuk ve gençlerde anjine yakalanma eğilimi daha fazladır. Belirttiğimiz tüm bu etkenler, solunum yoluyla bulaşırlar.
ANİ ANJİNLER: Ani (akut) anjinlere yol açan bakteriler,görülme sıklığına göre “Hemolitik streptokoklar, “Pnömokoklar”, “Stafilokoklar”, “Friedlander basili”, “Koli basili” olarak sıralanırlar
İlkinde VValdeyer lenf halkası ile birlikte yutakta da iltihap gelişir. Yüksek ateş, halsizlik, vücutta kırıklık duygusu ve boğaz ağrısı hastanın yakınmalarındandır. Anjinin bu tipine “Akut kataral anjin” denir. Yutak kızarık görüldüğü için akut kataral anjine “kırmızı anjin” de denmektedir.Akut kriptüc anjin”denilen ikinci tipte ise özellikle tonsilla palatinalarm üzerinde beyaz lekeler görülür. Bu nedenle akut kriptik anjin “Beyaz anjin” adını da almaktadır. Ani anjinlerde gelişen belirtileri biraz daha yakından tanıyalım: Hastalığın başlangıcında baş ağrısı, kırıklık ve yavaş yavaş yükselen bir ateş vardır. Bazı vakalarda ise başlangıçta titreme ve ateş yükselmesi görülmektedir. Daha sonra dil kurur ve üzeri paslanır. Bakterilere bağlı gelişen anjinde hastanın boğazı şişer. Ani anjinlerin en özgün belirtilerinden biri de boğaz ağrısıdır. Ağrı, konuşma ve yutma sırasında şiddetlenir ve kulağa doğru yıkılır. Bazı hastalarda ses kısıklığı da gelişebilmektedir. Hastalık 3-7 gün kadar sürer.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.