ANJİYOGRAFi Faydaları

ANJİYOGRAFi Faydaları
Tıpta kullanılan kontrast madde­ler iyot ya da baryum içerir. Bu iki mad­de farklı özellikler taşır. îki aşamada uygu­lanıp: Birinci aşamada incelenecek atar­damar, toplardamar ya da lenf damarla­rına X ışınlarını geçirmeyen (radyoopak) kontrast madde verilir, ikinci aşamada ya belirli aralıklarla röntgen filmleri çe­kilir ya da damarlar sinematografik yön­temle statik ve dinamik olarak incelenir.
Damarların radyolojik yoğunluğu öbür yumuşak dokularla aynı olduğu için, yapay yollarla daha görünür hale getirilmedikçe atardamar ve toplarda­marlar röntgen filminde görünmez. Da­marların görünmesini sağlamak için do­laşıma radyoopak bir .madde verilmesi gerekir.
ANJİYOGRAFI
Anjiyografı, dolaşım sisteminin be­lirli bölümlerinin biçimi, sayısı, çapı ve klinik belirtileriyle ilgili görüntüler elde etmek amacıyla uygulanan çeşitli tek­niklerin genel adıdır
Baryum çok ze­hirlidir; İyot ise organizmanın bileşimin­de doğal olarak bulunur ve belirli dozlar­da zehirli değildir.
Kan dolaşımına girmemesi koşuluyla vücuda baryumlu maddeler verilebilir. Bağırsaklardan emilmeden doğrudan dı­şarı atıldığı için baryum, sindirim siste­minin radyolojik incelemelerinde sık kullanılır. Ama damarların incelenme­sinde kullanılamaz. Bu nedenle damarlar suda eriyebilen iyot bileşMerinin kana verilmesiyle radyoopak hale getirilerek incelenir.
Genel bir terim olan anjiyografı bu yöntemle incelenen damar ya da organa bağlı olarak daha belirgin, özel adlar ahr. Anjiyografinin başlıca türleri kont­rast maddenin atardamara verildiği arte-riyografi, toplardamara verildiği flebo-grafi, lenf damarına verildiği lenfanji-yografı, akciğer atardamarlarına verildi­ği anjiyopnömografi ve kalp boşlukla-rıyla büyük damarları göstermek ama­cıyla uygulandığı anjiyokardiyografıdir.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.