->
A. Dr. Sünnet oğlunuzu birçok hastalıktan koruyor
Yaz yaklaşıyor, sünnet mevsimi başlıyor. Sosyokültürel, psikolojik, tıbbi ve dini yönleri açısından birçok ülkede erkeklere en sık uygulanan cerrahi işlem olan sünnetin, doğru yaş döneminde ve uygun merkezlerdeki yetkin kişiler tarafından yapılması gerekiyor. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op
Nadir Tosyalı, sünnet hakkında anne ve babaları bilgilendiriyor.
Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Nadir Tosyalı; Sünnet ciddiye alınması gereken cerrahi bir işlem. Doğru merkezlerde, uzman kişiler tarafından yapılan sünnet sonucu, idrar yolları enfeksiyonlarında anlamlı derecede gerileme görülüyor. Ayrıca sünnet, penis kanseri riskini de ortalama dört kat, partnerlerdeki rahim ağzı kanseri riskini yaklaşık 1,5 ile 8,5 kat arasında azaltıyor diye bilgi veriyor.
Sünnetli kişilerle sünnetsizler karşılaştırdığında, sünnetli erkeklerin ileriki yaşlarda çeşitli enfeksiyonlardan korunma olasılığının daha yüksek olduğunu söyleyenOp. Dr. Nadir Tosyalı, Sünnetli erkeklerin partnerlerine enfeksiyon bulaştırma riski, sünnetsiz olanlara oranla daha az olabiliyor. Sünnetsiz olan erkeklerde sünnet derisinin iç bölgesine yerleşecek bakteriyel yoğunluk arttıkça partnere enfeksiyon bulaşma riski de yükseliyordiye konuşuyor.
Yenidoğan döneminde sünnet, idrar yolu iltihaplarına karşı 10 kat koruma sağlıyor.
Op. Dr. Nadir Tosyalı, sünnet için en uygun yaş dönemini aktarırken yeni doğan dönemine dikkat çekiyor: Sünnetin kanıtlanan en önemli faydası, yeni doğan döneminde görülen idrar yolu iltihaplarını engellemesi. İlk bir iki gün içinde yapılan sünnet, yeni doğan dönemindeki idrar yolu iltihaplarına karşı 10 kat koruma sağlıyor. Ayrıca, yenidoğan döneminde yara iyileşmesi çok hızlı oluyor. Bebekte herhangi bir kan hastalığı yoksa, diğer yaş gruplarına göre kanama daha az olabiliyor. Bu dönemde sünnet yapılmasının bir başka avantajı da genel anesteziye ihtiyaç duyulmadan lokal anestezi ile yapılabilmesi. Anne sütünün içinde bir takım maddeler hem enfeksiyondan korunmayı, hem de ağrı kesici özelliğinden dolayı daha az acı duymasını sağlıyor.
Sünnetin 2-6 yaş aralığında yapılması önerilmiyor.
2 6 yaş dönemi çocuğun psikososyal gelişim dönemindeki en önemli kilometre taşlarından biri. Op. Dr. Tosyalı, sünnet gibi bir cerrahi girişim yapılmasının çocukların sonraki yaşamlarında derin psikolojik izler bırakabileceğine işaret ediyor: 2- 6 yaş arasında yapılan sünnet çocuğu psikolojik açıdan olumsuz yönde etkileyebilir. Amerika Birleşik Devletlerinde yapılan bir çalışmada; 2-5 yaş arasında sünnet geçirmiş çocukların ileriki yaşantılarında, o bölgeye herhangi bir cerrahi işlem yapılmamış çocuklara oranla, iş ve aile mutluluğu değerlerinde anlamlı bir gerileme yaşadığı gözlenmiş diye bilgi veriyor.
Sünnet sonrası nelere dikkat etmek gerekiyor?
Op. Dr. Nadir Tosyalı, sünnet sonrasında dikkat edilmesi gereken konuları aktarıyor ve belirtilerden herhangi birinin görülmesi halinde derhal doktora başvurmak gerektiğini söylüyor. Belirtiler ise şöyle:
Sünnet sonrası kanamanın devam etmesi
Sünnetten 6-8 saat sonra çocuğun idrarını yapamaması
Penis uç bölgesi çevresindeki kızarıklık ve morluğun 3. ve 5. günlerden sonra azalmaması
Sarı renkte akıntı veya zar tabakasının varlığının devam etmesi
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.