->
Op. Dr.
Yaygın ve bulaşıcı olan siğil virüsü, genital bölgede siğil oluştururken rahim ağzı kanseri dışında diğer kanserlere de yol açabiliyor. Her 10 kişiden biri insan siğil virüsü (HPV) taşıyor, cinsel yolla bulaşmasının yanı sıra ağda, traş bıçağı, manikür-pedikür ile hem kadına hem erkeğe bulaşabiliyor. Serhat Partalcı; son günlerde medyada çıkan aşı tartışmalarına insan siğil virüsünün (HPV) önemine değiniyor ve kolay bulaşıyor olmasına dikkat çekiyor
Dr. Partalcı; cinsel yaşamı olan kadın ve erkeklerde, sürtünme, şiddetli öpüşme gibi doğrudan fiziksel temasların yanı sıra, ortak kullanılan tıraş bıçağıyla çocuklara, güzellik salonlarında kullanılan ağda ve epilasyon aletleriyle genç kızlara geçebildiğinin altını çiziyor.
Nasıl Bulaşıyor?
Virüsün vücuda küçük çatlaklardan girdiğini söyleyen Op. Dr. Serhat Partalcı, vücuda giren bu virüsün yüzde 90ının bağışıklık sistemi tarafından anında yok edildiğini, geri kalan yüzde 10luk gruptaki virüsün ise uzun zaman uykuda kalabildiğini belirtiyor. Bazı durumlarda, kişinin ömrü boyunca hiçbir yakınma ortaya çıkmadan yaşayabildiğini söyleyen Partalcı, bu durumun kesinlikle hastalığı yaymasına engel olmadığını ve ilişkide bulunan kişilere hastalığı bulaştırabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
Op. Dr. Serhat Partalcı, oldukça yaygın ve belirti göstermeyen HPV virüsünden korunmak için öncelikle aşı olunması gerektiğini söylerken, kadınlar kadar erkeklerin de risk altında olduğunun altını çiziyor. Özellikle ağır gripler, kanser hastalığı, kemoterapi uygulamaları, ağır alerjiler, derin üzüntüler gibi vücut direncinin kırıldığı durumlarda, uykuda olan HPV virüsünün canlanarak etkisini gösterdiğini söyleyen Op. Dr. Serhat Partalcı, virüsün aktif hale gelmesiyle vücutta siğiller oluşmaya başladığını belirtiyor. Bu siğillerin yakma, dondurma ve kesme gibi acı verici tedaviler ve siğili az olanlarda ise dıştan sürülebilecek ilaçlarla tedavi yapılabiliyor. Bulaşıcı ve yaygın olmasıdan dolayı vajen ve rahim ağzında oluştuğunda sıkıntılı yöntemlerle tedavi edildiğini belirten Partalcı, hastalığın tedavi edilse bile sık sık tekrar edebileceğinin altını çiziyor.
HPVnin tespit edilmiş 100den fazla çeşidinin olduğunu söyleyen Op. Dr. Serhat Partalcı, tüm vajinal kanserlerin %65ine, vulvar kanserlerinin %42sine ve anüs kanserlerininse %95ine neden olan HPVden korunmak için özellikle 9-26 yaş arası cinsel ilişkiye girmemiş genç kızları HPV aşısı olmaları için uyarıyor. Ancak Partalcının dikkat çektiği bir nokta var; aşı, öncesinde kapılmış olan virüslere karşı koruma sağlamadığından, smear testi veya micro chip yöntemleriyle mutlaka virüs taraması yapılmasını tavsiye ediyor.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.