->
Arpacık basit bir hastalık olsa da, var olduğu sürece kişiye rahatsızlık verir. Buna iç arpacık denir. Cildi kuru olan ve egzamaya meyilli bir cilt yapısına sahip olan kişilerde görülerek, tekrarlayabilir.
Göz kapağı kenarında yada altında sıkça rastlanan, nadir cerrahi işlem gerektiren daha çok antibiyotik ilaçlarla tedavi edilen bir göz hastalığı olan arpacık hakkında detaylı bilgileri sizlerle paylaşıyorum.
Göz enfeksiyonları sonucu ortaya çıkan arpacık, göz kapağının iç kısmında ve kenarındaki meibomian adı verilen bezlerin tıkanması sonucu iltihaplanabilir
Arpacık nedenleri; genel olarak sağlığın bozulması, düzensiz beslenmeden kaynaklanan direnç düşüklüğü, kapalı ve tozlu alanlarda sıkça bulunmaktır. Arpacık belirtileri ise; kaşınma, batma, gözde sulanma ağrı, gözde şişme ve kızarıklıktır.
Arpacık Tedavisi
Erken fark edilen arpacık tedavisi için antibiyotikli merhem ya da damlalar kullanılabilir. İltihaplanan arpacık tedavisi için ise, iltihabın boşalması sağlanarak sıcak kompres yapılmalıdır. Böylece artan kan akımı göz kapağının yumuşamasını sağlayacak, ağrı azalıp enfeksiyonun iyileşmesi daha kolay olacaktır.
Dış arpacık tedavisinde kıl kökü gözle görüldüğü için, kıl cımbız ile alınır. Sonrasında arpacık kendiliğinden geçer. İç arpacık için aynı durum söz konusu değildir ve iç arpacığın tedavisi daha zordur. İç arpacık tedavisi için cerrahi müdahale gerekebilir. Lokal anestezi ile kitle alınır.
Bir önceki yazımız olan Gözde uçuşan nesneler başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: arpacik belirtileri, arpacik, arpacik tedavisi, arpacık belirtileri ve tedavisi, arpack izi
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.