ARTERİYOGRAFİ Faydaları

ARTERİYOGRAFİ Faydaları

Arteriyografı atardamar içine radyoopak madde verilerek atardamarların görüntü­lenmesidir. Ayrıca flebografide kontrast mad­de uç kesimlerden verilebilir ve çeşitli damar ağlan boyunca merkeze doğru ilerleyişi incelenebilir. Örneğin kol arteriyografısi yapılacaksa kontrast madde koltukaltı atardamarından veril­melidir.
Göğüs aortagrafısi bütün atardamar sisteminin görüntülendiği bir tür arteri-yografidir; bu incelemede merkezden uzaklaştıkça kontrast madde seyreltik duruma gelir ve görüntü silikleşir. Oysa atardamar­larda kan merkezden çevreye doğru ha­reket ettiğinden kontrast maddenin de İncelenecek damarın merkeze yakın üst bölümünden verilmesi gerekir. Genel çizgileriyle flebogra-fıye benzer bir işlemdir, ama uygulan­ması daha zordur.
Atardamarlarda kan akımı toplarda-rnardakinden daha hızlıdır; bu yüzden kontrast maddenin arteriyografide daha hızlı ve daha çok miktarda verilmesi ge­rekir
Arte-riyografinin belirli bölgeleri incelemeye yönelik biçimleri de vardır; şahdamarı-nın görüntülendiği karotidografi, böbrek anjiyografısi, kalp ve damar cerrahisi açısından büyük önem taşıyan korone-rografı ile kol ve bacak arteriyografileri buna örnektir.
Arteriyografı çeşitli yöntemlerle uy­gulanır. Bir yöntem kontrast maddenin incelenecek atardamara doğrudan iğney­le verilmesidir. Örneğin bacak arteri-yografisinde hasta, incelenecek taraftaki ayağı dışa dönük olmak üzere sırtüstü yatırılır. Kalın bir iğneyle uyluk atarda­marına girilerek birkaç saniye boyunca kontrast madde verilir ve çekilen dizi filmlerle maddenin uyluk, diz ve bacak atardamarlarında ilerleyişi izlenir. En­jeksiyon süresi uzarsa görüntü silikleşir;’ dolayısıyla hızla verilen kontrast madde­nin ağrı yapabileceği hastaya söylenme­lidir. Gene de bu yöntemde genel anes­teziye gerek yoktur.

Uyluk atardamarına iğneyle girilmesi en basit arteriyografi yöntemidir, ama aortun çatallarıma bölgesiyle böğür atar­damarının görüntülenmesini sağlamaz. Oysa atardamar bozuklukları en sık bu­ralarda görülür ve bu bölgeler iğneyle ulaşılamayacak kadar derindedir. Ayrıca bu yöntemle yalnızca bir tarafın atarda­mar ağı incelenebilir, iki bacağın atardamar ağı karşılaştırılamaz. Bu nedenle ba­zı durumlarda başka yöntemlere başvu­rulur. Bunlardan biri aortografidir.
Aortografi iki yöntemle uygulanır. Birincisinde, kontrast madde omurganın bel bölgesinde arka yan taraftan iğneyle girilerek doğrudan aorta verilir. İşlem sı­rasında hasta genel anestezi altında yü­züstü yatar. Genel anestezi gereklidir, çünkü hastanın en ufak bir hareketiyle aort yırtılabilir. Gene de bu yöntem de­neyimli kişilerce uygulandığında, tehlike yaratmaz ve ender olarak kbmplikasyon-lara yol açar.
Öbür yöntemde ise kontrast madde aorta kateter aracılığıyla verilir. Uyluk atardamarı gibi çevrel bir atardamardan sokulan yumuşak bir kateter radyolojik denetim altında kan akımının tersi yö­nünde aorta kadar ilerletilir. Hemen ar­dından verilen basınçlı kontrast madde aşağı doğru inerek her iki yandaki atar­damar ağını görünür hale getirir. Kateter yöntemi de genel anestezi gerektirmez ve belden yapılan girişimden daha az risklidir.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.