->
Ortopedi ve travmatoloji alanında son yirmi yıldır gündemde olan ve yalnızca diz ekleminde kullanılmakta olan antroskopi ameliyatları, artık günümüzde omuz eklemleri başta olmak üzerede ayak ve el bileği, dirsek eklemlerindeki problemlerde de çok başarılı sonuçlar alınıyor.
Artroskopik ameliyatların hasta açısından son derece konforlu olduğuna dikkat çekiliyor. Menisküs yaralanmaları, kıkırdak yaralanmaları, eklem içi bağ kopmaları, eklem faresi de denilen kıkırdak veya kemik kopmaları ve son yıllarda osteoartrit (kireçlenme) halinde eklemi temizleme ve düzgünleştirme amacı ile de tercih edilebiliyor. Eklem açılmadığı için ameliyat sonrasını hastanın rahat geçirdiğine dikkat çekilirken, hastanın normal yaşamına çabuk dönebileceği belirtiliyor.
Artroskopi omuzun ağrılı sorunlarında, tekrarlayan çıkıklarında ya da omuzun hastalıklı dokularının temizlenmesinde kullanılıyor
Ayrıca komplikasyonlar da daha az görülmektedir. Kozmetik olarak çok az iz bırakmaktadır.
Artroskopi nasıl uygulanıyor?
Artroskopide hekimin deneyiminin yanı sıra kullanılan artroskopi setinin de tam donanımlı olması gerekiyor. Ameliyat edilen ekleme göre değişik enstrüman çeşitleri gerekiyor. Anestezi altında ameliyatı yapılacak olan ekleme 2 veya bazen 3 yerden 4 milimetreyi geçmeyen delikler açılır, cerrah ekleme bu deliklerden birinden kamera, diğer deliklerden ise cerrahi enstrümanlarla girer. Bu yöntemle eklemin içini, tüm bölgelerini, en kuytu köşeye kadar görme olanağı vardır. Bu nedenle çoğu zaman kesin tanı koyulamayan durumlarda tanı amacı ile kullanılır. Eklem içindeki bozukluk saptandığında bu kez arızanın tedavisine başlanır.
Klasik ameliyatlara üstünlüğü artroskopik ameliyatların klasik cerrahiye olan en önemli üstünlüğü eklemin açılmaması, doku harabiyetinin minimal olması ve anatomiyi bozmaması. Enfeksiyon riski düşüktür, ameliyat sonrası ağrı çok azdır, eklemin her tarafının görülebilmesi mümkündür. Tanıda son derece etkilidir ve ameliyat sonrası iyileşme hızlıdır. Ancak ameliyat maliyeti açık ameliyatlardan yüksektir. Çünkü artroskopi ekipmanları oldukça pahalıdır. Her ameliyatta 1 kez kullanılıp atılan özel malzemeler, bol serum kullanılır. Ayrıca doktor açısından özel eğitim gerektirir. Bu nedenle maliyeti açık ameliyatlara oranla daha yüksektir. Ancak hastanın işine ve üretkenliğine erken döndüğü hesaplanırsa bu maliyet düşecektir.
İyileşme süresi
Artroskopiyle yapılan ameliyatlardan sonra iyileşme süreleri, yapılan ameliyatın türüne göre değişiyor. Örneğin, en çok yapılan, dizlerde menisküs ameliyatlarından sonra hasta ertesi günü hafif basarak yürüyebiliyor. Genellikle bu tip ameliyatlarda hastanın 1 hafta içinde oldukça rahat yürür hale geldiğine dikkat çekiliyor. Sporcular 1 haftada antrenmanlara başlayıp, 3-4 haftada maça çıkar hale gelebiliyor. Büyük bağ ameliyatları, hariç genelde 2-7 gün arasında iyileşme olur. En azından birçok hastamız işine gidebilmektedir. Hastanede sadece ameliyat günü kalınır veya aynı gün içerisinde 2-3 saat sonra bile evine gönderilebilir.
Artroskopik ameliyatların geleceği çok açıktır. Bu gün yapılamayan bir çok eklem ameliyatı gelecekte artroskopik teknikle yapılabilecektir. Teknolojik gelişmeler, her gün yeni olanaklar sağlamaktadır” diye konuşuyor.
Bir önceki Cinsel isteksizliğin çareleri başlıklı konumuzda cinsel isteksizlik, erken boşalıyorum ve erken boşalıyorum ne yapabilirim hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: artroskopi ameliyatı yorumları
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.