->
450 çocukla yapılan araştırmayla aşıdan sonraki ilk 24 saatte verilen parasetamollerin gerçekten ateşi düşürdüğü belirlendi, ancak Çek araştırmacıları, ağrı kesici ve ateş düşürücülerin aşının etkisini önemli ölçüde azalttığını saptadı.
Uzmanlarca yapılan araştırmalar, çocuklarda aşı yapıldıktan sonra ateşe karşı önlem olarak etken maddesi parasetamol olan ilaçlar verilmesinin aşının etkisini azaltabileceğini ortaya koydu. İlaç verilen çocukların yüzde 42′sinin ateşi 38 derecenin üstüne çıkarken, verilmeyenlerin yüzde 66′sında ateş görüldü.
Araştırmaya katılarak grip, difteri, tetanos, hepatit B, çocuk felci ve rotavirüs aşısı yapılan çocukların yarısına 24 saat içinde 3 doz parasetamol verilirken, diğer yarısına ilaç verilmedi.
Araştırma ekibinin başı Profesör Roman Prymula, parasetamolün bazen aileler tarafından önleyici ilaç olarak kullanıldığını, ancak aşı olan çocukların dâhil edildiği araştırmanın, bu uygulamanın yararından çok zararı olabileceğini ortaya koyduğunu söyledi
Ancak bu çocuklarda aşının etkisi incelendiğinde, parasetamol verilen çocuklardaki antikor seviyesinin düşük olduğu tespit edildi.
Araştırmacılar, bu saptamanın nedenlerinden birinin, parasetamolün, aşının bağışıklık hücrelerinin tepkisine etkisi olması olabileceği görüşünü bildirdi.
Profesör Prymula, Lancet dergisinde yayımlanan makalede, bağışıklık sistemiyle ilgili bu bulguların klinik olarak uygunluğunun bilinmediğini, daha ileri araştırmalara gerek olduğunu vurguladı.
Bir önceki Karbonmonoksit zehirlenmeleri başlıklı konumuzda akciğer rahatsızlığı, alkol zehirlenmesi ve besin zehirlenmesi hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: asi sonrasisı ateş, ası sonrası ates, tetanoz aşı sonrası ateş sebepleri, asi dan sonra hangi ilac verilir, Aşı sonrası ateş kaç derece olur
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.