->
AŞILAMA TAKVİMİ: İnfeksiyon hastalıkları çocuk ve gençleri daha çok tehdit etmektedir. Şu halde doğumdan sonra, aşıların birbiriyle etkileşmeleri, çocuğun bağışıklamaya yanıt verme yeteneği ve hangi infeksiyona hangi yaşta daha çok tutulabileceği gibi özellikler göz önüne alınarak yapılacak uygun bir aşılama ile bu tehlikeli çağ sağlıkla at-latılabilir. Bu neclenle, cok vaşhlar dışında, infeksiyonlardan ölüm daha çok çocukluk çağındadır. Erişkin yaşlılar çok defa yaşamlarının ilk yıllarında geçirdikleri hafif ya da tümüyle sessiz (belirtisiz) infeksiyonlarla, bir başka deyimle doğal bir aşılanma ile bağışıklık kazanarak infeksiyonlar dan korunurlar. Kızamık gibi birçok infeksiyon hastalığının “Çocukluk hastalığı” olarak adlandırılması da bundandır
1-4 Ekim/1979 tarihinde toplanan VI. .Türk Ulusal İmmünoloji Kongresi’nde yapılan tartışmalar sonunda Türkiye koşullarına en uygun biçimde hazırlanan aşılama takvimi aşağıda verilmiştir:
Bugün dünyadan çiçek hastalığının kökü kazınmıştır. Bu yüzden yalnız özel durumlarda yapılmalıdır. (x)
Hatırlatma (rapel) aşısı olarak yalnız bir tek doz halinde uygulanır. fxx) Boğmaca aşısı 4 yaşından sonra yapılmaz. Tetanos hatırlatma (rapel) aşısı her on yılda tekrarlanmalıdır. (xxx)
Yukarıdaki aşılama takvimi doğumdan sonra zamaninda uygulanmamışsa 6. yaşına kadar (1-6 yaş arası} aşağıdaki takvim uygulanır. Ancak 4 yaşından büyüklere boğmaca aşısı yapılmaz.
.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.