->
ASİT FOSFATAZ
Asit fosfataz enzimi prostat, alyuvarlar, trombositler, karaciğer, dalak, çizgili kas hücreleri ve kemikte yüksek miktarlarda bulunur. Kandaki asit fosfata-zın büyük bölümü alyuvar ve trombosit kaynaklıdır. Bununla birlikte radyoimmünolojik yöntemlerle prostat kaynaklı asit fosfataz ölçülebilir.
Normal Değerler
Serum asit fosfatazı olağan koşullarda 0,5 – 1,9 IU/L’nin (timolftalein mono-fosfatlı yöntem) altında olmalıdır. Normal koşullarda prostattan salgılanan asit fosfataz miktarı oldukça düşüktür
Sağlıklı erkeklerde serum asit fosfatazmın üçte biri ya da yarısı prostat kaynaklıdır. Prostat kaynaklı asit fosfataz RIA (radyoimmünassay) yöntemi ile 3,0 ng/ ml’nin alımdadır.
• Enzim etkinliğinin artması – Serum asit fosfatazmın toplam miktarındaki artışın klinikte ayırt edici tanı bakımından çok yaran yoktur. Kanın şekilli elemanlarının parçalanmasıyla seyreden hastalıklarda, örneğin hemolitik (alyuvar yıkımına bağlı) kansızlıkta ya da trombositlerin yapısal bozukluklarında bu duruma sıklıkla rastlanır. Prostat kaynaklı asit fosfataz artışı ise ilerlemiş prostat kanserinin habercisi olduğundan her zaman önemlidir. Prostat kanserinin erken evrelerinde, yani henüz prostat kapsülünü (organı saran kılıfı) yırnp komşu dokulara yayılmadığı dönemlerde hastaların ancak yüzde 20’sinde enzim miktarı yükselir. Dolayısıyla bu evrelerdeki inceleme her zaman kanserin erken tanışım sağlamaz. Ayrıca asit fosfataz miktarı iyi huylu prostat tümörlerinde, üroloji ameliyatı geçiren ya da prostat muayenesi olan kişilerde dokuya basınç uygulanması sonucunda da artabilir. Bu bakımdan enzim etkinliğinin belirlenmesi için kan örneğinin prostat muayenesinden en az 72 saat sonra alınması önerilir. Prostat kanseri kemiğe yayılmışsa, hastada asit fosfataz artışının yanı sıra alkali fosfataz etkinliği de yüksek çıkar.
Prostat kanseri doğru tedavi edildiğinde, aşın enzim salgılayan dokunun ortadan kalkmasıyla asit fosfataz değerleri de normale döner. Tedavi sonrasında normale dönmüş enzim etkinliğinin yeniden artması kanserin alevlendiğini ya da metastaz yaptığını gösterir. Hekimin bu kadar zengin ipuçlan verebilen bir inceleme yöntemini gerekli bütün durumlarda hastasından istemesi ve uygun biçimde yorumlaması gerekir.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.