->
Birkan, engelli çocuğu dünyaya gelen ailelerde hayal kırıklığı ve yas süreci yaşandığını ve bu sürenin olabildiğince kısaltılmasının hem aileye hem de çocuğa ciddi fayda sağlayacağını anlattı. Birkan, “Ailelerin yaşadığı hayal kırıklığı sürecinin atlatılmasında babaya büyük görevler düşüyor. Dr.
İlhan Basmacı / ZAMAN
Otizmli ve gelişimsel yetersizliği olan çocukların eğitimiyle uğraşan, Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı (TOHUM) Eğitim Direktörü ve Okul Müdürü Doç. Binyamin Birkan, otizmli çocukların eğitiminde uluslararası önemli sorunlardan birinin, babanın çocuğu kabullenmekte zorlanması olduğunu söyledi
Baba, çocuğu uzmanlara götürecek, problemin sebebini öğrenecek ve çözümü için önder olacak kişidir. Baba, kabul sürecinde zorlanırsa çözüm arayışı gecikiyor ve aile yastan uzun süre kurtulamıyor.” dedi. Birkan, babanın, tedavi sürecine dahil olmasının önemli olduğunun altını çizdi.
Erken teşhis neden çok önemli?
Gelişimsel yetersizliği olan çocuklarda eğitim çok önemli. Özellikle otizmde 0-3 yaş arasında teşhisin konulmasından sonra bu yaştan itibaren başlayan yoğun bir eğitimle yüzde 50′ye varan oranda çok önemli gelişme sağlanabiliyor. Eğitimle çocuklar normale yaklaşıyor. ABD’de yapılan araştırmalar erken yaşta başlayan eğitim sayesinde otizmli çocukların yüzde 50′sinin normal okullardaki kaynaştırma eğitimine katıldıklarını gösteriyor. Kalan yüzde 50′lik kısım ise ayrı okullarda özel eğitim almaya devam ediyor. İyi eğitim almış otizmli çocuklar hayatlarını kendi başlarına devam ettirebildikleri gibi normal bir insandan da ayırt edilemiyorlar. Hatta iş sahibi olabildikleri gibi evlenip yuva kurabiliyorlar. Dolayısıyla aileye olan bağımlılıkları sona eriyor.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.